Co robicie, gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego? Mam nadzieję, że nie pędzicie do sklepu po batona wypełnionego niezdrowym tłuszczem i cukrem. Mam dla Was coś ekstra! Posiłek, który skutecznie zaspokoi ochotę na słodkie, a przy tym będzie bardzo odżywczy i oczywiście przepyszny. Deser z wiśniami na gorąco, bo o nim mowa, bardzo często gości w moim menu. Uwielbiam! Oczywiście można go dowolnie modyfikować i np. dodać gorzką czekoladę albo rodzynki. Bazą natomiast jest gęsty jogurt grecki i gorące wiśnie, które moim zdaniem smakują obłędnie! Oczywiście takie danie możemy potraktować również jako energetyczne śniadanie. Zapraszam do przepisu! 🙂
Składniki:
- jogurt grecki, 200g,
- musli z owocami suszonymi, 2 łyżki (czytamy skład i wybieramy najlepsze; lub możecie wypróbować granolę kokosowo-orzechową z tego przepisu),
- 5 orzechów włoskich,
- łyżka płatków migdałowych,
- szczypta cynamonu cejlońskiego,
- 100g mrożonych wiśni.
Sposób przygotowania
Najpierw mrożone wiśnie podgrzewamy w garnuszku aby były gorące. Następnie do miseczki wkłądamy jogurt grecki i dodajemy do niego posiekane orzechy włoskie, musli oraz płatki migdałowe. Później posypujemy danie cynamonem, a na koniec dodajemy wiśnie na gorąco.
Smacznego! 🙂
Ten deser to prawdziwa uczta dla podniebienia! Wiśnie uwielbiam za świetny smak, piękny kolor i moc witamin. Zawierają sporo przeciwutleniaczy, bo aż 400 mg/100 g. Są to substancje, które chronią organizm m.in. przed nowotworami i procesem starzenia, gdyż neutralizują wolne rodniki. A Wy, lubicie wiśnie?
TAKIE DANIE TO:
około 569kcal
Białko: 26,8g
Węglowodany: 56,8g
Tłuszcz: 29,1g
Błonnik pokarmowy: 7,0g
Ładunek glikemiczny: 21,4
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂