Makaron z ciecierzycą i warzywami

2.9K

Tym razem mam dla Was bezmięsną inspirację obiadową – makaron z ciecierzycą i warzywami. Prosty i pyszny. To taki sposób na danie, którego przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu, a będzie wszystkim smakować! Polecam od razu przygotować większą porcję, aby móc podgrzać kolejnego dnia i oszczędzić swój czas spędzony w kuchni. Myślę, że każda Mama chętnie skorzysta z takiego rozwiązania… 🙂 Zapraszam Was do prostego przepisu na pyszne danie makaronowe!

Makaron z ciecierzycą i warzywami
Makaron z ciecierzycą i warzywami

Składniki (4 porcje):

  • makaron pełnoziarnisty, 300g,
  • ciecierzyca gotowana ze słoika, 200g (masa netto),
  • 200g świeżego szpinaku,
  • 1 cebulka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 200g śmietanki 18%,
  • 1 słoik suszonych pomidorów w zalewie z oleju (140g masa netto),
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych do posypania dania (można zastąpić tartym parmezanem),
  • szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich.

Sposób przygotowania

Najpierw czosnek i cebulkę drobno posiekaj. Następnie suszone pomidory odsącz z zalewy i pokrój w kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i przesmaż cebulkę z czosnkiem. Po chwili dodaj szpinak i duś tak długo, aż straci swą objętość. Następnie dodaj przepłukaną ciecierzycę.

Makaron z ciecierzycą i warzywami

Dodaj także śmietankę, dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Makaron ugotuj według przepisu z opakowania. Odcedź i na koniec dodaj do zawartości patelni. Wymieszaj i gotowe! Danie posyp płatkami drożdżowymi lub parmezanem.

1 PORCJA TO:
około 572 kcal
Białko: 21,7 g
Węglowodany: 84,9 g
Tłuszcz: 20,3 g
Błonnik pokarmowy: 15,2 g
Ładunek glikemiczny: 32,7

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij