Ryba to zawsze świetny pomysł jeśli chodzi o obiad. Bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3 i pełnowartościowego białka. Osobiście staram się, aby gościły one w naszym rodzinnym menu minimum dwa razy w tygodniu. Rybę można przygotować na wiele różnych sposobów i dziś mam dla Was przepis na jeden z nich. Oto dorsz w sosie porowym, który jest bardzo delikatny i aromatyczny. Świetnie komponuje się zarówno z kaszą, jak i z brązowym, czy dzikim ryżem. Zapraszam do prostego przepisu na pyszną rybkę! 🙂


Składniki (2 porcje):
- polędwica z dorsza, 300g,
- 1 por,
- 1/2 cebulki,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka oliwy z oliwek,
- łyżeczka masła klarowanego,
- 100g śmietanki 18%,
- sól, pieprz, pieprz cytrynowy, tymianek,
- około 1 szklanka wywaru warzywnego.
Sposób przygotowania
Najpierw należy umyć rybę i ją osuszyć. Następnie kroimy ją w mniejsze kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem cytrynowym. Krótko przesmażamy kawałki ryby na maśle z obu stron.

Następnie zdejmujemy kawałki ryby z patelni. Czosnek i cebulkę drobno siekamy, a pora kroimy w cienkie talarki. Później na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i przesmażamy warzywa. Doprawiamy je tymiankiem.


Następnie kładziemy na warzywa kawałki ryby i wlewamy gorący wywar (może to być gorąca woda z dodatkiem suszonych warzyw).

Danie dusimy pod przykryciem przez około 10 minut, a następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze przez około 5 minut, aby odparował nadmiar wody. Na koniec dodajemy śmietankę i delikatnie mieszamy.
Ja tak przygotowaną rybę podałam z brązowym ryżem i papryką – świeżą oraz kiszoną.
Smacznego! 🙂
1 PORCJA BEZ UWZGLĘDNIENIA DODATKÓW, TO:
około 342 kcal
Białko: 30,2g
Węglowodany: 12,3g
Tłuszcz: 19,2g
Błonnik pokarmowy: 2,7g
Ładunek glikemiczny: 1,4
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂