Kto lubi drożdżóweczki? 🙂 Ja uwielbiam! Ale dziś mam dla Was nieco mniej znaną odmianę. Drożdżówki pełnoziarniste z cukrem kokosowym. Bardzo proste w przygotowaniu i pyszne! Coś w stylu słodkiej bułeczki. Bo przecież od czasu do czasu można zgrzeszyć…:) Serdecznie zachęcam do przetestowania przepisu.
Kilka słów o cukrze kokosowym
Cukier kokosowy jest pozyskiwany z kwiatostanów palmy kokosowej wyrastającej z orzecha kokosowego. Ma brązową barwę, stąd też moje drożdżówki również takie są 🙂 Wcale nie dlatego, że były za długo piekarniku 🙂 W smaku jest dość charakterystyczny, czuć nutę egzotyki. Cukier kokosowy jest naturalną substancją słodzącą, stanowiącą alternatywę dla tradycyjnego cukru białego lub trzcinowego, którego nie używam. Możemy go kupić w formie kryształów, kostek cukrowych, a także w postaci płynnej. Łatwo zastąpić nim tradycyjny biały cukier, bo w zasadzie różnią się tylko kolorem, a poziom słodkości mają bardzo zbliżony. Pod względem kaloryczności cukier kokosowy jest nieco mniej kaloryczny od tradycyjnego białego 381 vs. 405 kcal/100g. Również kluczową różnicą jest jego niski indeks glikemiczny. Według Instytutu Badawczego Żywności i Żywienia Republiki Filipin indeks glikemiczny cukru kokosowego wynosi 35 (niski)*, podczas gdy IG cukru tradycyjnego wynosi 100 (wysoki). Pod względem budowy tradycyjny biały cukier składa się niemalże w 100% z sacharozy, a cukier kokosowy zawiera 70-79% sacharozy, około 9% fruktozy i około 3% glukozy. W cukrze kokosowym znajdziemy także śladowe ilości witaminy C, żelaza i magnezu, natomiast absolutnie nie możemy go traktować jako źródło witamin. W mojej opinii nadal jeden i drugi cukier to tzw. puste kalorie i powinniśmy ich unikać. Czasami jednak są pewne wyjątki, jak właśnie upieczenia ciasta na drożdżówki, gdzie cukier kokosowy nada im nie tylko charakterystycznego smaku, ale także koloru.
*Według innych danych z Uniwersytetu w Sydney IG cukru kokosowego wynosi 54 (średni), ale to wciąż mniej niż tradycyjny cukier biały.
Drożdżówki pełnoziarniste z cukrem kokosowym – składniki (9 sztuk):
- mąka orkiszowa pełnoziarnista, 460g,
- drożdże suszone, 8g (1 opakowanie),
- mleko 2%, 200ml,
- cukier kokosowy, 120g,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 120g masła.
Sposób przygotowania
Najpierw wlej do garnuszka mleko, dodaj 60g masła i całość podgrzej. Następnie dodaj suche drożdże i dokładnie wymieszaj. Do miski wsyp szczyptę soli, 60g cukru kokosowego (1/4 szklanki). Dodaj także 1 jajko i jedno żółtko (białko koniecznie pozostaw na później) oraz wlej zawartość garnuszka.
Całość dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj 400g mąki i wyrób ciasto. Ulep kulę, zostaw ją w misce, okryj ręcznikiem i odstaw na około 30-40 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotuj kruszonkę.
Umieść w naczyniu 60g zimnego masła, najlepiej w kawałkach, 60g cukru kokosowego (1/4 szklanki), oraz 60g mąki.
Z powstałych składników przygotuj kruszonkę i odstaw ją do lodówki.
Gdy ciasto na drożdżówki wyrośnie, wyciągnij je z miski i podziel na 9 równych części. Z każdej z nich uformuj małą drożdżówkę i wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia.
Następnie każdą drożdżówkę posmaruj białkiem (które powinno zostać…:)). Na wierzch ułóż kruszonkę. Tak przygotowane drożdżówki piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 15-20 minut.
Jedna drożdżówka to:
około 345 kcal
Białko: 9,9g
Węglowodany: 50,3g
Tłuszcz: 13,1g
Błonnik pokarmowy: 8,0g
Ładunek glikemiczny: 13,2 (średni), ale indeks glikemiczny wynosi 31,4 (niski)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂