Co jak co, ale gofry są chyba zawsze mile widziane w każdym domu! W naszym na pewno! 🙂 Dziś mam dla Was prosty przepis na gofry, które w smaku przypominają trochę racuchy, a trochę pyszne ciasto. Gofry jabłkowe a’la szarlotka to pyszna propozycja, która sprawdzi się jako deser, śniadanie, czy kolacja. Wspaniale wpisują się w jesienny klimat! Zasmakują także dzieciom więc polecam je również najmłodszym. Osoby z insulinoopornością także mogą pozwolić sobie od czasu do czasu a takie smakołyki, ponieważ te gofry mają niski ładunek glikemiczny. Serdecznie zapraszam do skorzystania z prostego przepisu! 🙂
Składniki (20 sztuk – serduszek):
- 2 jajka,
- 200g jogurtu greckiego,
- 1 średnie jabłko,
- szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżeczka cynamonu cejlońskiego,
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego + odrobina do natłuszczenia gofrownicy,
- 1/2 szklanki mleka 2%.
Sposób przygotowania
Najpierw obieramy jabłko i ścieramy je na tarce o grubych oczkach.
Następnie dodajemy jajka, olej, jogurt, mleko i dokładnie mieszamy.
W drugiej misce mieszamy ze sobą mąkę, cynamon i sodę.
Na koniec dodajemy suche składniki do mokrych i ponownie mieszamy.
Ciasto nakładamy partiami do gofrownicy i czekamy, aż gofry będą rumiane.
Gotowe gofry podajemy z ulubionymi dodatkami, np. masłem orzechowym albo owocami.
Świetnie smakują również bez dodatków!
Smacznego! 🙂
JEDEN GOFEREK BEZ DODATKÓW, TO:
około 72kcal
Białko: 2,6g
Węglowodany: 6,5g
Tłuszcz: 4,1g
Błonnik pokarmowy: 1,2g
Ładunek glikemiczny: 2,7
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Taki super przepis, że jak otworzyłem gofrownicę, to wszystko było przywarte do gofrownicy mimo nasmarowania olejem… Skrobałem gofrownicę przez 2h później, a ciasto wrzuciłem na patelnię by się nie zmarnowało. Nie polecam przepisu. Inne gofry wychodzą mi w tej gofrownicy normalnie. Nie wiem, mniej jabłek? Więcej oleju?
Hmm, może to kwestia gofrownicy? Może wielkość jabłka? Nie wiem dlaczego tak się stało… moje gofry wyszły takie jak na zdjęciu. Pozdrawiam serdecznie! 🙂