Gofry jabłkowe a’la szarlotka

5.3K

Co jak co, ale gofry są chyba zawsze mile widziane w każdym domu! W naszym na pewno! 🙂 Dziś mam dla Was prosty przepis na gofry, które w smaku przypominają trochę racuchy, a trochę pyszne ciasto. Gofry jabłkowe a’la szarlotka to pyszna propozycja, która sprawdzi się jako deser, śniadanie, czy kolacja. Wspaniale wpisują się w jesienny klimat! Zasmakują także dzieciom więc polecam je również najmłodszym. Osoby z insulinoopornością także mogą pozwolić sobie od czasu do czasu a takie smakołyki, ponieważ te gofry mają niski ładunek glikemiczny. Serdecznie zapraszam do skorzystania z prostego przepisu! 🙂

Gofry jabłkowe a'la szarlotka
Gofry jabłkowe a'la szarlotka

Składniki (20 sztuk – serduszek):

  • 2 jajka,
  • 200g jogurtu greckiego,
  • 1 średnie jabłko,
  • szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • łyżeczka cynamonu cejlońskiego,
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego + odrobina do natłuszczenia gofrownicy,
  • 1/2 szklanki mleka 2%.

Sposób przygotowania

Najpierw obieramy jabłko i ścieramy je na tarce o grubych oczkach.
Następnie dodajemy jajka, olej, jogurt, mleko i dokładnie mieszamy.
W drugiej misce mieszamy ze sobą mąkę, cynamon i sodę.
Na koniec dodajemy suche składniki do mokrych i ponownie mieszamy.
Ciasto nakładamy partiami do gofrownicy i czekamy, aż gofry będą rumiane.
Gotowe gofry podajemy z ulubionymi dodatkami, np. masłem orzechowym albo owocami.
Świetnie smakują również bez dodatków!

Smacznego! 🙂

JEDEN GOFEREK BEZ DODATKÓW, TO:
około 72kcal
Białko: 2,6g
Węglowodany: 6,5g
Tłuszcz: 4,1g
Błonnik pokarmowy: 1,2g
Ładunek glikemiczny: 2,7

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Join the Conversation

  1. Taki super przepis, że jak otworzyłem gofrownicę, to wszystko było przywarte do gofrownicy mimo nasmarowania olejem… Skrobałem gofrownicę przez 2h później, a ciasto wrzuciłem na patelnię by się nie zmarnowało. Nie polecam przepisu. Inne gofry wychodzą mi w tej gofrownicy normalnie. Nie wiem, mniej jabłek? Więcej oleju?

    1. Natalia Autor says:

      Hmm, może to kwestia gofrownicy? Może wielkość jabłka? Nie wiem dlaczego tak się stało… moje gofry wyszły takie jak na zdjęciu. Pozdrawiam serdecznie! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij