Kolejne danie prosto z kuchni mojej drugiej Mamy – łosoś na cukinii. Bardzo kolorowe, sycące, bogate w pełnowartościowe białko oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Nic dodać, nic ująć, tylko jeść takie posiłki jak najczęściej! Serdecznie polecam i zachęcam do skorzystania z przepisu. Uspokajam, że wbrew pozorom wcale nie spędzicie godzin w kuchni, aby przygotować to fantastyczne danie… 🙂
Składniki (2 porcje):
- łosoś atlantycki, 300g,
- 2 średnie ziemniaki,
- 1 mała cukinia,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 2 ząbki czosnku,
- 10 pomidorków koktajlowych,
- brokuł, około 250g,
- łyżeczka masła.
Składniki na marynatę:
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżka soku z cytryny,
- łyżeczka miodu,
- szczypta soli, pieprzu, rozmarynu oraz przyprawy do ryb.
Sposób przygotowania
Najpierw myjemy łososia, zdejmujemy z niego skórę i osuszamy. Następnie dzielimy rybę na porcje. Później przygotowujemy marynatę: wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Gotową marynatą nacieramy łososia i odstawiamy go do lodówki na około 30 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki i krótko je podgotowujemy (przez około 8-10 minut), a następnie odcedzamy. Później myjemy paprykę i kroimy ją w mniejsze kawałki, a brokuła dzielimy na różyczki. Pomidorki kroimy w połówki. Czosnek siekamy, a cukinię kroimy w plasterki. Następnie do naczynie żaroodpornego wkładamy cukinię i delikatnie doprawiamy ją solą i pieprzem. Na cukinię wykładamy kawałki łososia, a na każdy z nich odrobine masła. Na koniec układamy pozostałe warzywa: brokuły, paprykę, ziemniaki oraz czosnek. Całość możemy posypać posiekaną bazylią i świeżo mielonym pieprzem. Danie pieczemy w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 25 minut.
Smacznego! 🙂
JEDNA PORCJA, TO:
około 623 kcal
Białko: 42,1g
Węglowodany: 42,0g
Tłuszcz: 33,8g
Błonnik pokarmowy: 10,2g
Ładunek glikemiczny: 15,9
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂