Dorsz pod szpinakową kołderką to moja kolejna propozycja na pyszny obiad z rybą w roli głównej. Ryby warto jeść minimum raz w tygodniu, choć osobiście polecam i namawiam to ich konsumpcji znacznie częściej. W mojej kuchni występują one 2-3 razy w tygodniu. Ryby są źródłem kwasów omega-3, bardzo ważnych dla naszego zdrowia i dobrego funkcjonowania organizmu. To także źródło pełnowartościowego białka, pełniącego funkcje budulcowe. Poniższy pomysł na dorsza jest także propozycją dla najmłodszych – serdecznie polecam! 🙂
Składniki (1 porcja):
- polędwica z dorsza, 150g,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- 100g świeżego szpinaku,
- 50g sera feta,
- szczypta gałki muszkatołowej, soli i pieprzu.
Sposób przygotowania
Najpierw myjemy rybę i osuszamy ją. Następnie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy szpinak. Możemy podlać go lekko wodą i dusić, by liście zwiędły. Dodajemy sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i gałkę muszkatołową do smaku. Pod koniec duszenia dodajemy także pokruszony ser feta. Na koniec do naczynia żaroodpornego wkładamy kawałki ryby i przykrywamy ją szpinakową kołderką. Pieczemy w rozgrzanym na 190 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 30 minut. Gotową rybkę można podać np. z brązowym ryżem i ulubioną surówką.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI BEZ UWZGLĘDNIENIA DODATKÓW:
około 349 kcal
Białko: 37,5g
Węglowodany: 10,5g
Tłuszcz: 17,8g
Błonnik pokarmowy: 3g
Ładunek glikemiczny: 1,2
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂