Wiadomo, że gdy najdzie nas ochota na pizzę, to najczęściej sięgamy po telefon i zamawiamy ją z dowozem do domku. To jest zdecydowanie najbardziej “leniwa” wersja. Ale jeśli mimo wszystko wolimy ją przygotować szybciutko w domu, to mam na to świetny sposób! Wszystko dzięki spodzie pizzy, który wcale nie będzie typowym ciastem, a… plackiem do tortilli 🙂 Koniecznie wypróbujcie pizzy w takiej uproszczonej wersji! Dodatki oczywiście wedle uznania 🙂 Pizza dla leniwych poleca się do konsumpcji 🙂
Składniki (1 sztuka):
- 1 placek do tortilli (W Lidlu czasami można dostać taki, który ma w składzie tylko mąkę, wodę, smalec wieprzowy, sól i drożdże. Oczywiście mąka pszenna to nie jest najlepszy wybór i generalnie należy jej unikać, ale jeśli od czasu do czasu zjemy produkt z jej użyciem i przy tym nie mamy problemów z gospodarką cukrową, ani celiakii, to nic złego się nie stanie.),
- koncentrat pomidorowy, 1 łyżeczka,
- ser mozzarella, 1/2 kulki,
- wędlina z indyka, 2 plastry,
- 1/2 papryki,
- szczypta ziół prowansalskich,
- garść czarnych oliwek,
- garść świeżego szpinaku.
Sposób przygotowania
Najpierw rozgrzej piekarnik na 190 stopni, funkcja góra-dół. W tym czasie tortillę posmaruj koncentratem. Następnie ułóż na niej plastry sera, pokrojoną paprykę oraz wędlinę. Włóż do nagrzanego piekarnika na około 10 minut. Na koniec gotową pizzę posyp szpinakiem i oliwkami.
Ależ to było pyszne! :):):)
TAKA EKSPRESOWA PIZZA, TO:
około 540kcal
Białko: 33,6g
Węglowodany: 41,9g
Tłuszcz: 27,4g
Błonnik pokarmowy: 8,8g
Ładunek glikemiczny: 13,0
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
No i takie rozwiązania to ja lubie. Smacznie, szybko i zdrowo i jeszcze człowiek zjada pizze 🙂 Warto tylko znaleźć dobrą jakościowo tortille bo niektóre kupne placki mają masakryczny skład. Ale jak się poszuka to sa też takie trzy składinkowe. Fajny przepis na szybką “pizze” zapisze go sobie 🙂
😉