Gofry z twarogu z waniliową nutą

1.2K

Przyznaję, że od czasu do czasu lubimy całą rodziną zjeść przepyszne gofry, ale ja nie byłabym sobą, gdybym nie eksperymentowała za każdym razem w kuchni. Tak właśnie dziś powstały gofry z twarogu z waniliową nutą. Wyszły przepyszne! Smakowały mężowi i dzieciaczkom, także serdecznie polecam Wam wypróbować ten przepis. Gofry wychodzą chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Jak dla mnie – idealne! Są delikatnie słodkie za sprawą dodatku banana do ciasta. My zjedliśmy je z sezonowymi owocami, naszymi ulubionymi czerwonymi porzeczkami i borówkami. Zapraszam do przepisu! 🙂

Gofry z twarogu z waniliową nutą
Tak właśnie wygląda robienie zdjęć na bloga z dzieciaczkami w domu…:)

Składniki (8 sztuk):

  • 250g twarogu półtłustego,
  • 1 dojrzały banan,
  • szczypta sproszkowanej wanilii lub 4 krople aromatu waniliowego,
  • 4 jajka (dlaczego warto je jeść przeczytasz tutaj),
  • 2 łyżki roztopionego (płynnego) masła,
  • 100g mąki orkiszowej jasnej,
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego z kartonika (można wymienić na mleko krowie lub napój roślinny).

Sposób przygotowania

Najpierw oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Następnie pozostałe składniki (wraz z żółtkami jaj) blendujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy także ubite białka i delikatnie mieszamy całość łyżką. Gotowe ciasto nakładamy porcjami do rozgrzanej gofrownicy i zapiekamy przez kilka minut do zarumienienia. Gofry z zewnątrz są rumiane i chrupiące, a w środku mięciutkie. Jednym słowem – idealne! Polecam podać je z sezonowymi owocami 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 SZTUKI BEZ DODATKÓW:
około 177kcal
Białko: 11,2g
Węglowodany: 19,2g
Tłuszcz: 6,2g
Błonnik pokarmowy: 1,3g
Ładunek glikemiczny: 14,8

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij