Przyznaję, że od czasu do czasu lubimy całą rodziną zjeść przepyszne gofry, ale ja nie byłabym sobą, gdybym nie eksperymentowała za każdym razem w kuchni. Tak właśnie dziś powstały gofry z twarogu z waniliową nutą. Wyszły przepyszne! Smakowały mężowi i dzieciaczkom, także serdecznie polecam Wam wypróbować ten przepis. Gofry wychodzą chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Jak dla mnie – idealne! Są delikatnie słodkie za sprawą dodatku banana do ciasta. My zjedliśmy je z sezonowymi owocami, naszymi ulubionymi czerwonymi porzeczkami i borówkami. Zapraszam do przepisu! 🙂
Składniki (8 sztuk):
- 250g twarogu półtłustego,
- 1 dojrzały banan,
- szczypta sproszkowanej wanilii lub 4 krople aromatu waniliowego,
- 4 jajka (dlaczego warto je jeść przeczytasz tutaj),
- 2 łyżki roztopionego (płynnego) masła,
- 100g mąki orkiszowej jasnej (zrobiłam je także w wersji z mąką orkiszową pełnoziarnistą i wyszły równie pyszne, a dzięki temu także ładunek glikemiczny był niższy),
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1/4 szklanki mleka kokosowego z kartonika (można wymienić na mleko krowie lub napój roślinny).
Sposób przygotowania
Najpierw oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Następnie pozostałe składniki (wraz z żółtkami jaj) blendujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy także ubite białka i delikatnie mieszamy całość łyżką. Gotowe ciasto nakładamy porcjami do rozgrzanej gofrownicy i zapiekamy przez kilka minut do zarumienienia. Gofry z zewnątrz są rumiane i chrupiące, a w środku mięciutkie. Jednym słowem – idealne! Polecam podać je z sezonowymi owocami 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 SZTUKI BEZ DODATKÓW NA MĄCE ORKISZOWEJ JASNEJ:
około 177 kcal
Białko: 11,2 g
Węglowodany: 19,2 g
Tłuszcz: 6,2 g
Błonnik pokarmowy: 1,3 g
Ładunek glikemiczny: 14,8
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂