Czy ulubione przez wszystkich gofry mogą występować w zdrowej i zbilansowanej diecie? Oczywiście, że tak! 🙂 Wystarczy tylko nieco zmodyfikować sposób ich przygotowania i zdrowe gofry będą gotowe 🙂 Taka wersja gofrów obfituje w białko i daję słowo, że wystarczy zjeść dwa, aby być najedzonym na długi czas. Polecam wszystkim łasuchom dbającym o linię oraz osobom z insulinoopornością. Czas na zdrowe gofry! Idealne jako pyszne śniadanko.
Zdrowe gofry – składniki (8 sztuk):
- 1 jogurt naturalny, 180g,
- 5 jajek,
- mąka orkiszowa pełnoziarnista, 6 łyżek,
- szczypta soli,
- opcjonalnie maleńka szczypta sproszkowanej stewii,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- do podania: naturalny serek Bieluch i sezonowe owoce o niskim indeksie glikemicznym, np. borówki i brzoskwinie.
Sposób przygotowania
Najpierw oddzielamy żółtka od białek i białka ubijamy na sztywną pianę.
Następnie wrzucamy do miski jogurt naturalny, żółtka i mąkę. Wszystko blendujemy na gładką masę. Dodajemy także szczyptę soli i opcjonalnie odrobinkę stewii.
Na koniec dodajemy do ciasta ubite białka i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników.
Gofrownicę rozgrzewamy i smarujemy delikatnie masłem klarowanym.
Ciasto wylewamy za pomocą chochelki i smażymy w zależności od rodzaju gofrownicy do zarumienienia gofrów.
Gotowe gofry podajemy z serkiem naturalnym np. skyrem i sezonowymi owocami.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 SZTUKI BEZ DODATKÓW:
około 102 kcal
Białko: 5,8g
Węglowodany: 7,5g
Tłuszcz: 5,5g
Błonnik pokarmowy: 1,3g
Ładunek glikemiczny: 3,1
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂