Frytki z buraków to fajny dodatek do obiadu, do kolacji albo po prostu zdrowa przekąska. Serdecznie polecam, bo robi się je błyskawicznie, a są naprawdę pyszne. Zachęcam także osoby, które zwykle nie przepadają za burakami, aby spróbowały tego dania 🙂 Ja uwielbiam takie warzywne pyszności! A buraki warto mieć w swojej diecie, bo są bardzo zdrowe, łatwo dostępnie i tanie. Swoje właściwości lecznicze zawdzięczają przede wszystkim ogromnej ilości antocyjanów oraz flawonoidów, tj. barwników: betainie i cholinie, które mają właściwości hamujące rozwój nowotworów.

Składniki (1 porcja):
- 2 buraki (ja używam hermetycznie pakowanych),
- łyżka oliwy z oliwek,
- szczypta suszonego tymianku,
- pół łyżeczki musztardy,
- pół łyżeczki octu balsamicznego.
Sposób przygotowania
Najpierw pokrój buraki na kształt frytek i wrzuć je do miski.
Następnie dodaj do nich oliwę z oliwek, musztardę, ocet balsamiczny oraz tymianek.
Wszystko dokładnie wymieszaj.
Na koniec buraki wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia.
Piecz w rozgrzanym na 185 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez 30 minut.
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
197kcal
Białko: 4,1g
Węglowodany: 23,8g
Tłuszcz: 10,6g
Błonnik pokarmowy: 7,1g
Ładunek glikemiczny: 14,9
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂