Szybka, pyszna, odżywcza i zdrowa kolacja? Moja propozycja to pieczona brukselka z batatem na szpinaku. Polecam szczególnie teraz, jesienią. Danie idealne również dla osób na diecie bezmięsnej. Przygotowanie jest bardzo proste, wystarczy włożyć warzywa do piekarnika, a później podać je w towarzystwie szpinaku. Daję słowo, że taka porcyjka zadowoli i nasyci każdego 🙂 Jest to także idealna propozycja żywieniowa dla tych osób, które myślą, że zdrowa dieta jest skomplikowana i czasochłonna. Nic z tych rzeczy! Zdrowa dieta to właśnie prostota i jak się okazuje, także oszczędność czasu 🙂
Pieczona brukselka z batatem na szpinaku – składniki (2 porcje):
- 2 garście świeżego szpinaku,
- 1 średni batat,
- 10 brukselek,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania
Najpierw batata porządnie szorujemy i osuszamy.
Następnie kroimy go w słupki.
Brukselki myjemy, osuszamy o kroimy w połówki.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pokrojone bataty oraz brukselki. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek.
Zapiekamy w 180 stopniach, funkcja góra-dół przez około 30 minut.
W tym czasie możemy na talerze wyłożyć liście szpinaku.
Na koniec upieczone warzywa wykładamy na szpinak i gotowe.
Smacznego! 🙂
JEDNA PORCJA TO:
około 229 kcal
Białko: 5,3 g
Węglowodany: 31,6 g
Tłuszcz: 10,4 g
Błonnik pokarmowy: 7,2 g
Ładunek glikemiczny: 10,5
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂