Pieczona brukselka z batatem na szpinaku. Danie genialne w swej prostocie :)

1.2K

Szybka, pyszna, odżywcza i zdrowa kolacja? Moja propozycja to pieczona brukselka z batatem na szpinaku. Polecam szczególnie teraz, jesienią. Danie idealne również dla osób na diecie bezmięsnej. Przygotowanie jest bardzo proste, wystarczy włożyć warzywa do piekarnika, a później podać je w towarzystwie szpinaku. Daję słowo, że taka porcyjka zadowoli i nasyci każdego 🙂 Jest to także idealna propozycja żywieniowa dla tych osób, które myślą, że zdrowa dieta jest skomplikowana i czasochłonna. Nic z tych rzeczy! Zdrowa dieta to właśnie prostota i jak się okazuje, także oszczędność czasu 🙂

pieczona brukselka i bataty na szpinaku
Danie w sam raz dla osób na diecie bezmięsnej

Pieczona brukselka z batatem na szpinaku – składniki (2 porcje):

  • 2 garście świeżego szpinaku,
  • 1 średni batat,
  • 10 brukselek,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania

Najpierw batata porządnie szorujemy i osuszamy.
Następnie kroimy go w słupki.
Brukselki myjemy, osuszamy o kroimy w połówki.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pokrojone bataty oraz brukselki. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek.
Zapiekamy w 180 stopniach, funkcja góra-dół przez około 30 minut.
W tym czasie możemy na talerze wyłożyć liście szpinaku.
Na koniec upieczone warzywa wykładamy na szpinak i gotowe.

Smacznego! 🙂

JEDNA PORCJA TO:
około 229 kcal
Białko: 5,3 g
Węglowodany: 31,6 g
Tłuszcz: 10,4 g
Błonnik pokarmowy: 7,2 g
Ładunek glikemiczny: 10,5

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij