Kakaowa jaglanka z wiśniami… chyba nie muszę nikogo przekonywać, że jest to idealne połączenie smakowe 🙂
Składniki (2 porcje):
- 100g kaszy jaglanej,
- 1 łyżka kakao 100%,
- 1 łyżeczka syropu daktylowego (można dodać inne słodzidło lub pominąć),
- 1 szklanka mleka 2% (lub roślinnego),
- mała garść wiśni (u mnie mrożone),
- suszona żurawina, płatki migdałów (do ozdoby).
Kaszę jaglaną wsypuję do miseczki i zalewam wodą. Pozostawiam ją na noc. Rano przepłukuję kaszę i gotuję ją na mleku dodając jeszcze około 1/2 szklanki wody do garnuszka. Moczona przez noc kasza ugotuje się już w ciągu 8 minut! 🙂 Podczas gotowania dodaję kakao, mrożone wiśnie oraz syrop z agawy. Ugotowaną jaglankę ozdabiam ulubionymi bakaliami.
SMACZNEGO! 🙂
Może masz ochotę na jaglankę w innej wersji? Oto kolejne inspiracje:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂