Pyszne i szybkie, oto racuszki na jogurcie greckim z otrębami. Do ich przygotowania nie potrzeba ani miksera, ani blendera więc nikogo nie obudzimy o poranku. A takie śniadanko z pewnością zadowoli wszystkich domowników, nie tylko tych najmłodszych. Racuszki to przysmak wszystkich dzieci. Więc tym bardziej powinniśmy z tego skorzystać i wzbogacić recepturę o cenny błonnik oraz kwas linolowy pochodzący z otrębów. Serdecznie polecam te jogurtowe racuszki. Możecie podawać je z ulubionymi owocami i innymi dodatkami. Zapraszam do prostego i szybkiego przepisu na pyszne, jogurtowe racuszki 🙂
Racuszki na jogurcie greckim – składniki (na 30 sztuk):
- 250g jogurtu greckiego,
- 3 jajka,
- 150g mąki orkiszowej jasnej,
- 50g otrębów owsianych,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- olej do smażenia placuszków (2 łyżki).
Sposób przygotowania
Najpierw w misce mieszamy ze sobą jogurt grecki oraz jajka do połączenia się składników.
Następnie dodajemy mąkę, otręby oraz sodę oczyszczoną i mieszamy ciasto rózgą kuchenną. Powinniśmy otrzymać dość gęste ciasto.
Nakładamy je łyżką na rozgrzaną i wysmarowaną olejem patelnię. Zachowujemy odstępy, bo podczas smażenia będą nieco zwiększać swoją objętość.
Racuszki smażymy z dwóch stron na rumiany kolor.
Podajemy je np. z owocami, najlepiej tymi sezonowymi.
Smacznego! 🙂
JEDEN RACUSZEK BEZ DODATKÓW TO:
około 42 kcal
Białko: 2,3 g
Węglowodany: 5,0 g
Tłuszcz: 1,7 g
Błonnik pokarmowy: 0,5 g
Ładunek glikemiczny: 3,6
A czy Wy lubicie racuszki albo różnego rodzaju placuszki? My uwielbiamy! 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂