Pasta z pieczonych warzyw

643

Jak już zapewne wiecie, uwielbiam warzywa i jeśli tylko jest okazja, od razu je wykorzystuję. Warzywa powinny stanowić podstawę naszej diety, lecz niestety wciąż wiele osób spożywa je tylko jako dodatek w postaci plasterka pomidora czy ogórka. Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam idealny dodatek do kanapek. Oto przepyszna pasta z pieczonych warzyw, która z powodzeniem zastąpi nam inne smarowidła. Zachęcam Was do skorzystania z przepisu i zrobienia śniadania w zupełnie nowej odsłonie.

pasta z pieczonych warzyw

Pasta z pieczonych warzyw – składniki:

  • 1 średniej wielkości cukinia,
  • 2 czerwone papryki,
  • 1 pomidor,
  • papryczka chili,
  • 1 cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sól, zioła prowansalskie.

Pasta z pieczonych warzyw – sposób przygotowania

  1. Najpierw nastawiamy piekarnik na 190 stopni.
  2. Następnie warzywa myjemy, a cukinię obieramy.
  3. Paprykę, cukinię, pomidora i cebulę kroimy w mniejsze kawałki.
  4. Później pokrojone warzywa mieszamy z oliwą z oliwek i wykładamy na blachę z papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 1 godzinę.
  6. Upieczone warzywa przerzucamy do miseczki, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawiamy i całość blendujemy do uzyskania gładkiej pasty.
pasta z pieczonych warzyw
pasta z pieczonych warzyw

Wypróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Join the Conversation

  1. Witam, a pomidorów ile? Bo zabrakło informacji w przepisie ?

    1. Natalia Autor says:

      1 pomidor, dzięki za info, już poprawiam! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij