Jak już zapewne wiecie, uwielbiam warzywa i jeśli tylko jest okazja, od razu je wykorzystuję. Warzywa powinny stanowić podstawę naszej diety, lecz niestety wciąż wiele osób spożywa je tylko jako dodatek w postaci plasterka pomidora czy ogórka. Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam idealny dodatek do kanapek. Oto przepyszna pasta z pieczonych warzyw, która z powodzeniem zastąpi nam inne smarowidła. Zachęcam Was do skorzystania z przepisu i zrobienia śniadania w zupełnie nowej odsłonie.
Pasta z pieczonych warzyw – składniki:
- 1 średniej wielkości cukinia,
- 2 czerwone papryki,
- 1 pomidor,
- papryczka chili,
- 1 cebula,
- ząbek czosnku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- sól, zioła prowansalskie.
Pasta z pieczonych warzyw – sposób przygotowania
- Najpierw nastawiamy piekarnik na 190 stopni.
- Następnie warzywa myjemy, a cukinię obieramy.
- Paprykę, cukinię, pomidora i cebulę kroimy w mniejsze kawałki.
- Później pokrojone warzywa mieszamy z oliwą z oliwek i wykładamy na blachę z papierem do pieczenia.
- Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 1 godzinę.
- Upieczone warzywa przerzucamy do miseczki, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawiamy i całość blendujemy do uzyskania gładkiej pasty.
Wypróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Witam, a pomidorów ile? Bo zabrakło informacji w przepisie ?
1 pomidor, dzięki za info, już poprawiam! 🙂
Czy paprykę po upieczeniu obieramy ze skórki? Wyglada pysznie , mam trochę inny przepis z innymi warzywami ale Twój tez muszę wypróbować ❤️
Nie obieramy 🙂 Ona się zblenduje z całą resztą 🙂