Jak w fajny sposób wykorzystać całe opakowanie szpinaku? 🙂 Czy zadawaliście sobie kiedyś to pytanie? Moja propozycja to pyszny omlet szpinakowy z fetą. Porcja jest spora, idealna dla dwóch, głodnych osób dorosłych. Oczywiście takim omletem możemy się także podzielić z dzieckiem, ale podajmy go w małych kawałkach. Zapraszam do prostego przepisu 🙂

Omlet szpinakowy z fetą – składniki (2 porcje):
- 200g szpinaku baby,
- 4 jajka,
- 2 łyżki mleka 2%,
- 100g fety,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka oliwy z oliwek,
- szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich.
Sposób przygotowania
Najpierw obieramy i drobno siekamy czosnek.
Następnie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i krótko przesmażamy czosnek.
Po chwili dodajemy liście szpinaku i trzymamy na patelni tak długo, aż zmniejszą swą objętość. Ja dodawałam szpinak w dwóch turach, ze względu na mały rozmiar patelni.

Gdy już szpinak straci swą objętość, to dodajemy pokrojoną w kostkę fetę i wszystko przesmażamy.

Jeśli pojawi się na patelni woda, to odlewamy ją.
Następnie, w miseczce, rozbełtujemy jaja wraz z mlekiem i przyprawami.
Na koniec wlewamy masę jajeczną na szpinak i całość smażymy na niewielkim ogniu pod przykryciem do momentu, aż białka dokładnie się zetną.
Podajemy np. z ulubionym pieczywem, u mnie oczywiście chlebek żytni na zakwasie.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI BEZ UWZGLĘDNIENIA PIECZYWA:
357 kcal
Białko: 23,3 g
Tłuszcz: 25,8 g
Węglowodany: 8,7 g
Błonnik pokarmowy: 2,3 g
Ładunek glikemiczny: 0,9
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Kolejny przepis wypróbowany, i znowu kolejny przepyszny!
Super! 🙂