Lubicie desery? Chyba każdy z nas chętnie zje od czasu do czasu coś słodkiego, prawda? A skoro można zjeść coś zarówno słodkiego jak i zdrowego, to tym bardziej trzeba to uwzględnić w diecie 🙂 Dziś mam dla Was pyszny warstwowy deser z granatem. Właśnie takie słodkości lubię najbardziej. Zdrowe, pyszne, szybkie w przygotowaniu i robią wrażenie 🙂
Granat jest nazywamy owocem życia. Nie bez powodu. Oto, jakie prozdrowotne działanie kryją w sobie te niepozorne ziarenka granatu:
– wzmacniają układ sercowo-naczyniowy,
– hamują rozwój komórek nowotworowych,
– również obniżają poziom cholesterolu,
– likwidują zaburzenia erekcji,
– regulują także gospodarkę hormonalną,
– opóźniają proces starzenia się,
– regulują procesy trawienne,
– również wzmacniają układ odpornościowy,
– regulują poziom cukru we krwi u osób chorych na cukrzycę typu II,
– pomagają zapobiegać infekcjom i zakażeniom.
Chyba nie ma co do tego wątpliwości, że warto uwzględnić granat w swojej diecie, prawda? 🙂
Warstwowy deser z granatem – składniki (2 porcje):
- 1 owoc granatu,
- 300g jogurtu naturalnego,
- 4 łyżki domowej granoli kokosowo-orzechowej (można zastąpić orzechami, musli… fajnie, jeśli będzie to coś chrupiącego),
- 1 łyżka płatków migdałowych.
Sposób przygotowania
Przygotowanie tego deseru jest bardzo proste.
Rozpoczynamy od obrania granatu i wydrążenia ziarenek. Najlepiej jest dojrzały owoc stukać w kilku miejscach przed obraniem, wtedy pójdzie łatwiej 🙂
Następnie w szklanych naczyniach układamy warstwowo:
- granolę,
- jogurt naturalny,
- owoce granatu,
- płatki migdałowe.
Smacznego! 🙂
Jedna porcja to:
około 325 kcal
Białko: 11,8 g
Węglowodany: 29,0 g
Tłuszcz: 20,0 g
Błonnik pokarmowy: 6,1 g
Ładunek glikemiczny: 8,7
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂