Lubicie domowe pieczywo? Ja tak! 🙂 Szczególnie, jeśli robi się je tak prosto i szybko. Tym razem czas na domowe bułeczki orkiszowe – bardzo łatwy przepis. Są one wykonane w połowie z mąki orkiszowej jasnej i pełnoziarnistej, dzięki temu stanowią nieco zdrowszą alternatywę dla klasycznych bułek pszennych. Polecam je także dzieciom. Najlepiej smakują jeszcze cieplutkie, choć na drugi dzień też są wspaniałe!
Domowe bułeczki orkiszowe – składniki (10 sztuk):
- 250g mąki orkiszowej jasnej (tutaj przeczytasz o zaletach mąki orkiszowej),
- 250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
- 35g świeżych drożdży,
- 300ml letniej wody,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 6 łyżek oleju rzepakowego.
Domowe bułeczki – sposób przygotowania
- Najpierw przygotuj rozczyn, tzn. rozpuść drożdże w letniej wodzie i odstaw.
- W tym czasie wymieszaj w misce mąki razem z cukrem i solą.
- Następnie dodaj do nich olej rzepakowy oraz przygotowany rozczyn i całość wymieszaj.
- Później wyrobione ciasto przykryj ręcznikiem i odstaw na około 20 minut do wyrośnięcia.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, grzanie góra-dół, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Z przygotowanego ciasta uformuj małe, okrągłe bułeczki i ułóż je na blaszce zachowując odstępy.
- Bułeczki piecz w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut i gotowe! 🙂
Jedna bułeczka to:
około 228 kcal
Białko: 7,1g
Węglowodany: 37,0g
Tłuszcz: 6,6g
Błonnik pokarmowy: 5,3g
Ładunek glikemiczny: 21,0
Wypróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂