Tym razem pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kurczak w kremowym sosie z pieczarkami. Możemy ugotować od razu większą porcję i raz zjeść go np. z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami, a kolejnym razem z makaronem. Oszczędność czasu przede wszystkim! 🙂 Samo danie jest bardzo szybkie i pyszne w przygotowaniu. Polecam 🙂
Kurczak w kremowym sosie z pieczarkami – składniki (4 porcje):
- filet z kurczaka, 500-600g,
- 500g pieczarek,
- 1 czerwona cebulka,
- 2 ząbki czosnku,
- 200ml mleka kokosowego lub śmietanki 18%,
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- łyżka oliwy z oliwek,
- łyżka masła klarowanego,
- sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie.
Sposób przygotowania
Najpierw myję i osuszam mięso.
Następnie kroję je w drobną kostkę i wrzucam do miski.
Dodaję łyżkę oliwy z oliwek oraz przyprawy. Dokładnie mieszam i odstawiam do lodówki na około 1 godzinę.
W tym czasie drobno siekam cebulkę oraz czosnek.
Pieczarki kroję w plasterki.
Następnie, rozgrzewam głęboką patelnię z masłem klarowanym i podsmażam kurczaka do zarumienienia.
Zdejmuję mięso i na te samej patelni przesmażam pieczarki, cebulkę oraz czosnek.
Trzymam warzywa na patelni do czasu, aż pieczarki puszczą sok.
Następnie, ponownie dodaję mięso i wszystko zalewam mlekiem kokosowym i zagotowuję. Jeśli jest taka potrzeba to doprawiam danie.
Na koniec zdobię je posiekaną natką pietruszki.
Podaję z kaszę gryczaną i ogórkami kiszonymi, a następnego dnia z makaronem.
Smacznego! 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂