Kurczak w kremowym sosie z pieczarkami

1K

Tym razem pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kurczak w kremowym sosie z pieczarkami. Możemy ugotować od razu większą porcję i raz zjeść go np. z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami, a kolejnym razem z makaronem. Oszczędność czasu przede wszystkim! 🙂 Samo danie jest bardzo szybkie i pyszne w przygotowaniu. Polecam 🙂

kurczak w kremowym sosie z pieczarkami

Kurczak w kremowym sosie z pieczarkami – składniki (4 porcje):

  • filet z kurczaka, 500-600g,
  • 500g pieczarek,
  • 1 czerwona cebulka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200ml mleka kokosowego lub śmietanki 18%,
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • łyżka masła klarowanego,
  • sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie.

Sposób przygotowania

Najpierw myję i osuszam mięso.

Następnie kroję je w drobną kostkę i wrzucam do miski.

Dodaję łyżkę oliwy z oliwek oraz przyprawy. Dokładnie mieszam i odstawiam do lodówki na około 1 godzinę.

W tym czasie drobno siekam cebulkę oraz czosnek.

Pieczarki kroję w plasterki.

Następnie, rozgrzewam głęboką patelnię z masłem klarowanym i podsmażam kurczaka do zarumienienia.

Zdejmuję mięso i na te samej patelni przesmażam pieczarki, cebulkę oraz czosnek.

Trzymam warzywa na patelni do czasu, aż pieczarki puszczą sok.

Następnie, ponownie dodaję mięso i wszystko zalewam mlekiem kokosowym i zagotowuję. Jeśli jest taka potrzeba to doprawiam danie.

Na koniec zdobię je posiekaną natką pietruszki.

Podaję z kaszę gryczaną i ogórkami kiszonymi, a następnego dnia z makaronem.

Smacznego! 🙂

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij