Fasolka po bretońsku, czyli jeden z tych obiadów, który każdy zna i pewnie lubi. Bardzo prosta w przygotowaniu i pyszna. W naszej kuchni ten obiad gości raz w miesiącu. Gotuję zwykle większą porcję, którą można zamrozić i zjeść po jakimś czasie. Wam też polecam takie rozwiązanie 🙂

Fasolka po bretońsku – składniki (8 porcji):
- 500g suchej fasolki „Piękny Jaś”,
- 550g dobrej jakości kiełbasy śląskiej,
- 2 białe cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 500ml passaty pomidorowej,
- 3 ziela angielska, 2 listki laurowe, majeranek, sól, pieprz.
Sposób przygotowania
Najpierw wsypuję fasolkę do garnka i zalewam ją zimną wodą. Mniej więcej 10cm ponad poziom fasolki. Odstawiam na noc do namoczenia.
Następnego dnia odcedzam fasolkę i wlewam do garnka litr świeżej wody. Dodaję do niej liść laurowy, ziele angielskie, płaską łyżeczkę soli i fasolę. Całość gotuję pod przykryciem przez około 1,5 godziny.
W tym czasie kroję kiełbaskę i cebule w kostkę, a czosnek drobno siekam.
Później przesmażam na łyżce oliwy z oliwek kiełbasę wraz z cebulą i czosnkiem.
Gdy są już zarumienione, to przerzucam je do garnka z fasolą.
Następnie dodaję do garnka także passatę pomidorową i doprawiam całość majerankiem, solą i pieprzem. Jeśli jest taka potrzeba, to dolewam odrobinę wody.
Mieszam i gotuję wszystko przez około 15 minut.
Fasolkę po bretońsku podaję zwykle z żytnim pieczywem posmarowanym masłem. Tak smakuje nam najlepiej! 🙂
Smacznego! 🙂
JEDNA PORCJA BEZ UWZGLĘDNIANIA DODATKÓW TO:
około 386 kcal
Białko: 27,6g
Węglowodany: 43,0g
Tłuszcz: 12,7g
Błonnik pokarmowy: 11,1g
Ładunek glikemiczny: 11,8 (IG = 27,3)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂