Tym razem mam dla Was przepis na przepyszne, sycące i bardzo odżywcze śniadanie. Sadzone jajka w pomidorach i papryce. My uwielbiamy to zestawienie, najczęściej gości ono u nas w weekendy. Takie śniadanie jest bardzo rozgrzewające i idealnie sprawdzi się w szare i ponure jesienne poranki. Jest naprawdę pyszne. Dodatkowo, zapraszam Was także do przeczytania krótkiego artykułu dotyczącego spożywania jajek. Kilka słów o tym, dlaczego powinny one być obecne w zdrowej diecie pisałam tutaj. A teraz czas na przepis na sadzone jajka w pomidorach i papryce.
Sadzone jajka w pomidorach i papryce – składniki (2 porcje):
- 4 jajka,
- 2 duże pomidory, najlepiej malinowe,
- 1 zielona papryka,
- 2 plastry żółtego sera typu gouda,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- szczypta suszonej bazylii, soli i pieprzu,
- 1/2 pęczka szczypiorku.
Sposób przygotowania
Najpierw pomidory oraz paprykę kroję w kostkę.
Następnie na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i podsmażam warzywa wraz z przyprawami.
Pozostawiam je na patelni tak długo, aż odparuje sok z pomidorów.
Później nakładam na warzywa plastry sera i wbijam jajka.
Podsmażam wszystko pod przykryciem tak długo, aż zetną się białka.
Sadzone jajka podaję z dużą ilością posiekanego szczypiorku oraz kromką żytniego chlebka na zakwasie.
Smacznego! 🙂
Jedna porcja bez uwzględnienia pieczywa to:
około 296 kcal
Białko: 20,5g
Węglowodany: 12,6g
Tłuszcz: 18,7g
Błonnik pokarmowy: 3,9g
Ładunek glikemiczny: 1,8 (IG = 21,2)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂