Zapewne każdy z nas wykorzystuje w kuchni pieprz, można nim doprawić niemalże każde danie. A co, jeśli Wam powiem, że istnieje przyprawa, która nadaje potrawom tak samo wyraźnego smaku, a dodatkowo wpływa niezwykle korzystnie na nasz organizm? Te małe nasionka nadadzą Twoim potrawom nie tylko wyraźnego smaku, ale także wzmocnią Twój organizm. Czarnuszka – co dobrego czyni dla naszego organizmu? Serdecznie zapraszam do artykułu!

Pochodzenie
Czarnuszka siewna, bo o niej mowa, to roślina pochodząca z terenów Europy Południowo-Wschodniej i Azji Zachodniej o charakterystycznych białych lub niebieskich kwiatach z błękitnym unerwieniem. Najbardziej cenne są jej nasiona, których właściwości lecznicze doceniono już w starożytności.
Co zawierają w sobie ziarenka czarnuszki?
– różnorodne kwasy tłuszczowe,
– fosfolipidy i fitosterole,
– cenne flawonoidy i równie cenne saponiny,
– białka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodany,
– alkaloidy,
– witaminy A, E, F, B1, B3, B6, biotynę, związki mineralne m.in. cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód i potas.

Czarnuszka – co dobrego czyni dla naszego organizmu?
1. Działa antybakteryjnie, antywirusowo i antygrzybiczo
Naukowcy podejrzewają, że to dzięki sporej zawartości tymochinonu. Podanie czarnuszki powodowało w ciągu 3-10 dniowej kuracji zahamowanie wzrostu patogenów, w tym również Candida Albicans.
2. Chroni przed nadciśnieniem
Nie tylko obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów, ale również chroni przed wzrostem homocysteiny, prowadzącej do rozwoju miażdżycy.
3. Zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych
Obniża stężenie szczawianów w moczu i hamuje formowanie kamieni nerkowych.
4. Zapobiega rozwojowi wrzodów żołądka
Olej z czarnuszki powoduje wzrost ilości mucyny w błonie śluzowej żołądka. Czarnuszka ma również udowodnioną skuteczność przeciwko bakteriom Helicobacter pylori. Przynosi ulgę w przypadku symptomów refluksu żołądkowo-przełykowego.
5. Pomaga w leczeniu zmian skórnych
Olej z czarnuszki jest tradycyjnie stosowany w przypadkach trądziku, łuszczycy, przy atopowym zapaleniu skóry, grzybicy skóry, wysypek, zmianach wywołanych zakażeniem bakteryjnym lub poparzeniem słonecznym.
6. Może chronić przed cukrzycą
Reguluje poziom cukru we krwi: działa ochronnie na trzustkę sprzyjając jej regeneracji i proliferacji wysp trzustkowych beta odpowiedzialnych za produkcję insuliny.
7. Przeciwdziała depresji
Stwierdzono działanie antydepresyjne, uspokajające i przeciwlękowe. Można powiedzieć, że czarnuszka działa jak adaptogen zwiększając naszą odporność na stres, przeciwdziałając stanom depresyjnym i/lub lękowym i poprawiając samopoczucie.
8. Ma pozytywny wpływ na układ rozrodczy
Reguluje miesiączkowanie i wspomaga laktację u matek karmiących.
9. Chroni przed uszkodzeniem wątroby i nerek
Oczyszcza ustrój z toksyn i przywraca prawidłowe poziomy markerów stresu oksydacyjnego.
10. Zapobiega osteoporozie
Poprzez zwiększenie gęstości mineralnej kości.
Gdzie można kupić czarnuszkę?
Dostaniemy ją w większości sklepów, a już na pewno w sklepach ze zdrową żywnością. Najlepiej kupić całe ziarenka i zmielić je w domu w tradycyjnym młynku do kawy, następnie przesypać do pieprzniczki. Dzięki temu zminimalizujemy utratę cennych wartości odżywczych.
Myślę, że lista powodów jest wystarczająca, aby zacząć stosować w kuchni oprócz pieprzu, także czarnuszkę. Tym bardziej, że w przeciwieństwie do pieprzu, czarnuszka nie drażni przewodu pokarmowego. Zatem gorąco zachęcam do wypełnienia pieprzniczki zmieloną czarnuszką. Można także stosować nasionka czarnuszki w całości i np. dodawać je do jajecznicy czy na kanapkę.
Na podstawie:
Paul Pitchford: „Odżywianie dla zdrowia”. Galaktyka, 2016.
Czytaj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂