Pudding chia z mango, czyli pyszny i orzeźwiający deser. Najbardziej sprawdzi się latem, gdy za oknem mamy ciepło i słonecznie. Ale jesienią także możemy się nim zajadać w ramach poprawy humoru przy jesiennej chandrze 🙂 Bardzo łatwy w przygotowaniu i oczywiście bez dodatku cukru.
Pudding chia z mango – składniki (2 porcje):
- 6 łyżek nasion chia,
- 3/4 szklanki mleka kokosowego (polecam z kartonika z firmy Real Thai),
- 1/2 mango,
- 2 łyżki płatków migdałowych.
Pudding chia z mango – sposób przygotowania
Najpierw dokładnie mieszam ze sobą nasiona chia i mleko kokosowe.
Rozdzielam masę na pół i wkładam do naczyń.
Wstawiam do lodówki na około godzinę aby nasionka wchłonęły płyn i napęczniały.
W tym czasie blenduję mango na gładki mus.
Gotowy mus nakładam na kokosową warstwę z chia i całość posypuję płatkami migdałów.
Smacznego! 🙂
JEDNA PORCJA TO:
około 300kcal
Białko: 8,8g
Węglowodany: 30,1g
Tłuszcz: 18
Błonnik pokarmowy: 14,7g
Ładunek glikemiczny: 11,0
Jakie są Wasze ulubione desery? Po co najchętniej sięgacie, gdy napada Was ochota na coś słodkiego? Mam nadzieję, że zawsze stawiacie na pierwszym miejscu na zdrowie! Niestety wiele popularnych, szybkich przekąsek ze sklepu to tylko mieszanka cukru i utwardzonego tłuszczu. Takie rzeczy nie powinny być przez nas zjadane!
Spróbuj także:
- kokosowy pudding chia z musem truskawkowym,
- amarantuski kokosowe,
- pudding orzechowo-kakaowy z komosą ryżową.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂