Ciasto kokosowo-jaglane ze śliwkami. Bez cukru, słodzików, glutenu i laktozy.

2.2K

Czas na coś słodkiego w zdrowej wersji. Tym razem ciasto kokosowo-jaglane ze śliwkami. Bez cukru, słodzików, glutenu i laktozy. Oczywiście z uwzględnieniem sezonowych owoców! To ciasto przygotowałam z myślą o alergikach, bo w ostatnim czasie zgłosiło się do mnie kilku nowych pacjentów „bezmlecznych” i „bezglutenowych„. Ale po przepis serdecznie zapraszam Was wszystkich. Również najmłodszych. Ciasto jest delikatnie słodkie, z wyczuwalną nutką kokosa i wanilii. Jest idealne do zapakowania w pojemnik i zabrania ze sobą np. do pracy. Najlepiej smakuje na ciepło, od razu po upieczeniu, ale na drugi dzień można je „odświeżyć” poprzez dodatek np. ciepłego sosu z owoców leśnych. Ciasto zgodnie z moją bezcukrową filozofią zostało osłodzone tylko bananem, choć uwzględniony napój migdałowy i śliwki także podkręcają jego słodycz. Kawałek ma niski ładunek glikemiczny i jest w sam raz dla osób z insulinoopornością. Zachęcam do wypieków!

Ciasto kokosowo-jaglane ze śliwkami
Jesienne wypieki w pełni! 🙂
Ciasto kokosowo-jaglane ze śliwkami. Bez cukru, słodzików, glutenu i laktozy.
Ciasto kokosowo-jaglane ze śliwkami

Składniki (tortownica o średnicy 22cm; 12 porcji):

  • 3/4 szklanki mąki gryczanej jasnej,
  • 1/2 szklanki płatków jaglanych,
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych niesiarkowanych,
  • 1 duży dojrzały banan,
  • 2 jajka,
  • dwie krople ekstraktu waniliowego,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1/2 szklanki niesłodzonego napoju migdałowego,
  • 5 łyżek oleju kokosowego,
  • 5 małych śliwek.

Sposób przygotowania

Najpierw wyłóż tortownicę papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do 180 stopni, funkcja góra-dół. W jednej misce rozgnieć dojrzałego banana widelcem. Dodaj do niego jajka, olej kokosowy, aromat waniliowy oraz napój migdałowy i wszystko dokładnie wymieszaj aby składniki dobrze się połączyły. W drugiej misce wymieszaj ze sobą suche składniki, czyli: mąkę, płatki, wiórki i sodę oczyszczoną.

Ciasto kokosowo-jaglane ze śliwkami
A z tego wszystkiego powstanie coś pysznego 🙂

Na koniec dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj ciasto do połączenia się składników. Ciasto przelej do tortownicy. Na wierzch ułóż połówki śliwek rozcięciem do góry. Ciasto piecz przez około 40 minut.

Ciasto kokosowo-jaglane ze śliwkami

JEDNA PORCJA TO:
około 132kcal
Białko: 2,9g
Węglowodany: 13,5g
Tłuszcz: 7,9g
Błonnik pokarmowy: 1,9g
Ładunek glikemiczny: 6,1

Jeśli jesteście ciekawi wielu innych prostych przepisów na zdrowe wersje słodkości, to znajdziecie je w mojej książce: „Słodycze bez cukru i słodzików”. Bardzo polecam! 🙂

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij