Ekspresowe mini pizzerki z cukinii to jedno z ulubionych dań mojej Zosi. Najczęściej serwujemy je na kolację. Chyba większość dzieci przepada za żółtym, roztopionym serem więc nic dziwnego, że zawsze tak szybko znikają z talerza. A skoro tym razem możemy także przemycić dziecku cukinię, to tym lepiej! Zachęcam Was także do przygotowania tych pizzerek razem z dziećmi. Na pewno będą miały niezłą frajdę 🙂 A później jeszcze chętniej zjedzą gotowe danie. Ekspresowe pizzerki z cukinii nie są daniem niskokalorycznym, a to ze względu na żółty ser. Nadają się natomiast dla osób np. z insulinoopornością, gdzie świetnie sprawdza się dieta o niskim indeksie glikemicznym. Oczywiście możecie także przygotować ich mniej kaloryczną wersję dodając zamiast sera żółtego, mozzarellę.
Ekspresowe mini pizzerki z cukinii – składniki (15 sztuk):
- 1 średnia cukinia,
- około 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- około 50g żółtego sera typu gouda,
- 5 plasterków wędliny z indyka (około 150g),
- szczypta ziół prowansalskich,
- 1 łyżka oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania
Najpierw rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni, funkcja góra-dół.
Następnie cukinię kroimy w plastry, mniej więcej o grubości 1 cm.
Następnie plastry cukinii smarujemy delikatnie koncentratem pomidorowym i skrapiamy oliwą z oliwek.
Później nakładamy na nie małe kawałki wędliny.
Na koniec ozdabiamy je startym na tarce o grubych oczkach serem i posypujemy ziołami prowansalskimi.
Pieczemy przez około 12 minut i gotowe!
Smacznego! 🙂
JEDNA PIZZERKA TO:
około 37kcal
Białko: 3,4g
Węglowodany: 1,6g
Tłuszcz: 2,0g
Błonnik pokarmowy: 0,3g
Ładunek glikemiczny: 0,4
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂