Czy wiecie, że w bardzo prosty sposób można zrobić własną, domową wędlinę z kurczaka? Takie upieczone mięso można później wykorzystać jako dodatek do kanapek albo do sałatki. Oto domowa wędlina z kurczaka, którą bardzo łatwo przygotujecie w domu! 🙂

Domowa wędlina z kurczaka – składniki:
- 250g piersi z kurczaka,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- ząbek czosnku,
- ulubione przyprawy, u mnie: łyżka suszonego oregano, łyżka słodkiej papryki, łyżka kminu, 1/2 łyżeczki curry, szczypta soli i pierzu.
Sposób przygotowania
Najpierw obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę.
Następnie mieszamy oliwę z oliwek z wszystkimi przyprawami i czosnkiem.
Gotową mieszanką porządnie nacieramy pierś z kurczaka i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Następnie zamarynowane mięso zawijamy w zmoczony papier do pieczenia, musi być plastyczny.
Tak przygotowane mięso wkładamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na około 35 minut.
Gotową wędlinę kroimy w plastry po wystygnięciu.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA CAŁEJ WĘDLINY:
484kcal
Białko: 56,5g
Węglowodany: 1,6g
Tłuszcz: 26,5g
Błonnik pokarmowy: 0,1g
Ładunek glikemiczny: 0,1
Takie mięsko znacznie ułatwia i przyspiesza wykonanie innych, fajnych posiłków, np. sałatki z kurczakiem i ananasem 🙂 Ja staram się raz w tygodniu upiec kurczaka w ten sposób i Wam także polecam! 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂