Kochani, czas na kolejny przepis prosto z kuchni mojej drugiej Mamy, lub jak kto woli Teściowej 🙂 Tym razem przepyszna sałatka z awokado i jajkiem. Jest naprawdę rewelacyjna! Idealnie sprawdzi na nadchodzące coraz cieplejsze dni. Danie jest dość sycące jak na sałatkę, a to dzięki zawartości awokado i jajek. Posiłek jest idealny dla osób z zaburzeniami glikemii, gdyż ma niski indeks glikemiczny. Dodatkowo wspaniale odżywi Wasz układ hormonalny, bo ma w sobie sporo zdrowego tłuszczu (koniecznie zerknij tutaj). Serdecznie polecam! 🙂
Składniki (4 porcje):
- 4 jajka,
- 1 dojrzałe awokado,
- spora garść ulubionego miksu sałat (lub ulubiona sałata, np. lodowa, roszponka, rukola…),
- 1 duży zielony ogórek,
- garść zielonych oliwek (lub czarnych :)),
- odrobina soku z cytryny,
- sos: łyżka dobrej jakości majonezu, 2 łyżki jogurt naturalnego, łyżeczka oliwy z oliwek, łyżeczka musztardy francuskiej, 1/2 łyżeczki miodu, szczypta soli i czarnego pieprzu,
- szczypta suszonych pomidorów.
Sposób przygotowania
Najpierw ugotuj jajka na twardo. Następnie obierz awokado i pokrój je w mniejsze kawałki. Zielonego ogórka także pokrój w plastry. Później wymieszaj ze sobą dokładnie składniki na sos.
Wymieszaj ogórka z awokado i połową sosu. Na półmisek wyłóż miks sałat i zielone warzywa z sosem. Skrop odrobiną soku z cytryny. Następnie dodaj odsączone i pokrojone oliwki i nałóż obrane i pokrojone w ćwiartki jajka. Całość polej resztą sosu i na koniec oprósz suszonymi pomidorami.
Jedna porcja sałatki to:
około 200 kcal
Białko: 7,9g
Węglowodany: 6,3g
Tłuszcz: 16,5g
Błonnik pokarmowy: 2,7g
Ładunek glikemiczny: 0,8 (IG = 25,0)
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂