Kotleciki z cukinii i kurczaka to pyszna propozycja obiadowa zarówno dla małych jak i dużych. Są naprawdę przepyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Zachęcam do wypróbowania, jestem przekonana, że Wam także zasmakują.
Kotleciki z cukinii i kurczaka – składniki (15 sztuk):
- 1 duża cukinia, około 500g,
- 250g piersi z kurczaka,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
- 2 jajka,
- oliwa z oliwek do smażenia placuszków, około 3 łyżki plus około 2 łyżki masła klarowanego,
- przyprawy wedle uznania, u mnie: płaska łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka oregano, łyżeczka bazylii, 1/2 łyżeczki curry, szczypta soli i pieprzu.
Sposób przygotowania
Najpierw odkrawamy końce cukinii i ścieramy warzywo na tarce o grubych oczkach.
Solimy i odstawiamy na jakiś czas aby puściła sok.
W tym czasie siekamy mięso z kurczaka w drobną kostkę.
Następnie odsączamy dokładnie cukinię aby pozbyć się jak największej ilości soku.
Dodajemy do startej cukinii kurczaka, mąkę, jajka, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy.
Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.
Później rozgrzewamy na patelni partiami oliwę oraz masło i nakładamy ciasto łyżką.
Smażymy placuszki z obu stron na złocisty kolor.
Gotowe placuszki odsączmy z nadmiaru oleju za pomocą papierowego ręcznika.
Smacznego! 🙂
Takie placuszki idealnie komponują się z kaszą oraz kiszonymi ogórkami. Taki obiadek jest przepyszny! 🙂
JEDEN PLACUSZEK TO:
około 87 kcal
Białko: 6,1 g
Węglowodany: 4,3 g
Tłuszcz: 5,2 g
Błonnik pokarmowy: 1,1 g
Ładunek glikemiczny: 1,6
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂