Propozycja na ekspresowe danie obiadowe dla całej rodziny. Makaron w sosie porowo-szpinakowym, który jest przepyszny! Oczywiście polecam do tego dania makaron pełnoziarnisty, gryczany lub żytni. Wtedy będzie zdecydowanie zdrowiej. Ja tym razem użyłam makaronu żytniego pełnoziarnistego, bo ostatnio dorwałam go na promocji w jednym z supermarketów 🙂 Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, bardzo sycące. Myślę, że wszyscy miłośnicy makaronów będą zachwyceni!
Składniki (2 porcje):
- 1 por,
- 200g szpinaku,
- 1/2 cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 200g śmietany 18%,
- 1/2 szklanki wywaru warzywnego,
- szczypta soli, pieprzu, suszonej bazylii i oregano,
- łyżka oliwy z oliwek,
- łyżeczka masła klarowanego,
- 140g makaronu żytniego pełnoziarnistego.
Sposób przygotowania
Najpierw pora pokrój w talarki, a cebulkę i czosnek posiekaj. Następnie przesmaż warzywa na rozgrzanej oliwie i maśle klarowanym. Po chwili dodaj także szpinak i podgrzewaj wszystko do czasu aż szpinak straci swą objętość. Na koniec zalej wszystko wywarem warzywnym i śmietaną. Dodaj przyprawy, zamieszaj. Gotuj przez około 10 minut. Podawaj z ugotowanym makaronem.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
około 577 kcal
Białko: 17,2g
Węglowodany: 68,5g
Tłuszcz: 29,6g
Błonnik pokarmowy: 11,4g
Ładunek glikemiczny: 25,1
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂