Makaron w sosie porowo-szpinakowym

527

Propozycja na ekspresowe danie obiadowe dla całej rodziny. Makaron w sosie porowo-szpinakowym, który jest przepyszny! Oczywiście polecam do tego dania makaron pełnoziarnisty, gryczany lub żytni. Wtedy będzie zdecydowanie zdrowiej. Ja tym razem użyłam makaronu żytniego pełnoziarnistego, bo ostatnio dorwałam go na promocji w jednym z supermarketów 🙂 Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, bardzo sycące. Myślę, że wszyscy miłośnicy makaronów będą zachwyceni!

makaron w sosie porowo-szpinakowym

Składniki (2 porcje):

  • 1 por,
  • 200g szpinaku,
  • 1/2 cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200g śmietany 18%,
  • 1/2 szklanki wywaru warzywnego,
  • szczypta soli, pieprzu, suszonej bazylii i oregano,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • łyżeczka masła klarowanego,
  • 140g makaronu żytniego pełnoziarnistego.

Sposób przygotowania

Najpierw pora pokrój w talarki, a cebulkę i czosnek posiekaj.

Następnie przesmaż warzywa na rozgrzanym oleju i maśle klarowanym.

Po chwili dodaj także szpinak i podgrzewaj wszystko do czasu aż szpinak straci swą objętość.

Na koniec zalej wszystko wywarem warzywnym i śmietaną.

Dodaj przyprawy, zamieszaj.

Gotuj przez około 10 minut.

Podawaj z ugotowanym makaronem.

Smacznego! 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
577kcal
Białko: 17,2g
Węglowodany: 68,5g
Tłuszcz: 29,6g
Błonnik pokarmowy: 11,4g

Ładunek glikemiczny: 25,1

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij