Caprese, czyli sałatka numer jeden u mnie, z uwagi na ekspresowy czas przygotowania! 🙂 Teraz, kiedy pomidory są tak pyszne, zdecydowanie warto ją przygotować! Moja wersja jest z dodatkiem ziaren słonecznika, które nadają tutaj chrupkości i dodatkowego źródła tłuszczu oraz błonnika pokarmowego. Sałatka sprawdzi się zarówno jako dodatek do innego posiłku ale możemy z powodzeniem zjeść ją także solo. Serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu 🙂
Składniki (2 porcje):
- 2 soczyste pomidory,
- 1 kulka mozzarelli light (125g masa netto),
- łyżka oliwy z oliwek,
- 2 łyżki nasion słonecznika,
- szczypta suszonej bazylii i suszonego oregano,
- kilka listków świeżej bazylii.
Sposób przygotowania
Pomidory i ser pokrój w plastry i rozłóż naprzemiennie na talerzu. Następnie skrop oliwą z oliwke i posyp nasionami słonecznika. Na koniec oprósz przyprawami i udekoruj listkami świeżej bazylii.
Jedna porcja to:
około 222 kcal
Białko: 23,4g
Węglowodany: 10,9g
Tłuszcz: 10,5g
Błonnik pokarmowy: 3,0g
Ładunek glikemiczny: 1,6 (IG = 20,9)
Sami widzicie, że przygotowanie tej sałatki jest niesamowicie proste. Zauważcie także, że pomimo swojej niewielkiej kaloryczności, porcja tej sałatki jest dość sycąca za sprawą obecności białka. To danie fantastycznie sprawdzi się podczas odchudzania. Jeśli Ty również chcesz zrzucić nadprogramowe kilogramy lub skorzystać z dietoterapii w danej jednostce chorobowej, zapoznaj się z moją ofertą.
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂