Idealna propozycja śniadaniowa dla najmłodszych, czyli twarogowa a’la jajecznica na słodko 🙂 Powstała przypadkiem, jako wynik nieudanego omleta… no cóż, widocznie tak miało być, bo jest przepyszna! Polecam Wam drogie mamy, szybko zrobione i na pewno chętnie zjedzone przez Wasze pociechy 🙂
Twarogowa a’la jajecznica – składniki (3 porcje):
- 250g twarogu półtłustego,
- 2 jajka (tutaj przeczytasz więcej na temat jajek),
- 1 banan,
- 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
- szczypta cynamonu cejlońskiego,
- masło klarowane – 1 łyżeczka (do smażenia),
- banan i szczypta cukru pudru – do podania
Sposób przygotowania
Przygotowanie tego posiłku jest naprawdę bardzo proste. Najpierw twaróg, mąkę, jajka, jednego banana i cynamon blenduję na gładką masę. Następnie rozlewam na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym i smażę ciasto jak klasyczną jajecznicę. Smażę ją jednak trochę dłużej i częściej mieszam. Gotową a’la jajecznicę podaję z plasterkami drugiego banana i odrobiną cukru pudru. Moja Zosia była zachwycona takim śniadankiem! Proste i pyszne 🙂 Serdecznie polecam małym i dużym 🙂
Jedna porcja to:
około 265 kcal
Białko: 19,5g
Węglowodany: 27,4g
Tłuszcz: 9,5g
Błonnik pokarmowy: 3,3g
Ładunek glikemiczny: 12,6
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂