Chrupiąca cieciorka, czyli coś wartościowego do pochrupania.

2.6K

Po co najchętniej sięgamy oglądając film, czy podczas spotkań z przyjaciółmi? Oczywiście po przekąski! Niestety najczęściej są to chipsy, krakersy, paluszki itd… powiedzmy sobie szczerze – mało zdrowe produkty. A ja dziś polecam Wam pyszną przekąskę jaką jest chrupiąca cieciorka. Smakuje w sumie jak orzeszki obtaczane w chipsach… 🙂 Spróbujcie, jest to fajna i zdrowsza alternatywa. Podany przepis jest na 100g cieciorki z zalewy. Jeśli chcecie przygotować większą porcję, to oczywiście zwiększcie ilość dodanych przypraw i oliwy.

chrupiąca cieciorka
Przepyszne i aromatyczne kuleczki

Chrupiąca cieciorka – składniki:

  • ciecierzyca z zalewy, 100g,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka ostrej papryki,
  • szczypta wędzonej papryki i płatków chilli,
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania

Najpierw rozgrzej piekarnik do 200 stopni, funkcja góra-dół i wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
Następnie ciecierzycę porządnie opłucz na sitku i osusz. Ważne, aby była naprawdę sucha, wtedy z łatwością podczas pieczenia stanie się chrupka.
Osuszoną ciecierzycę wsyp do miseczki i dodaj do niej przyprawy oraz oliwę z oliwek, wszystko dokładnie wymieszaj.
Wyłóż ciecierzycę na blaszkę i piecz przez około 30 minut. Podczas pieczenia zamieszaj kuleczki 1-2 razy.

Smacznego! 🙂

KULECZKI TO:
około 183 kcal
Białko: 7,0g
Węglowodany: 22,5g
Tłuszcz: 7,7g
Błonnik pokarmowy: 6,4g
Ładunek glikemiczny: 5,6

Spróbuj także ciecierzycę w słodkiej wersji – bajaderki z ciecierzycy.

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Close