Kurczak curry, to chyba znany już wszystkim pomysł na kurczaczka. Ja osobiście uwielbiam i polecam 🙂 Zazwyczaj podaję go z ryżem i brokułem. Pyszny obiad gotowy! Moja wersja składa się oczywiście z aksamitnego mleka kokosowego i aromatycznych przypraw. Kurczaka curry robi się błyskawicznie i zawsze się udaje!
Kurczak curry – składniki:
- pierś z kurczaka, 250g,
- mleko kokosowe, 200ml (polecam z firmy Real Thai – bardzo dobry skład),
- curry, kurkuma, ostra papryka, szczypta soli i pieprzu,
- mała cebulka cebulki,
- 1 mała papryczka chili,
- 1 pomidor,
- łyżka masła klarowanego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania
- Najpierw kurczaka kroję w małe kawałki. Doprawiam curry, kurkumą i chili (nie żałuję przypraw). Dodaję oliwę z oliwek i mieszam. Tak doprawione mięsko wstawiam do lodówki na około 20 minut.
- Następnie na patelni rozgrzewam masło i krótko podsmażam pokrojoną cebulkę oraz papryczkę chili.
- Później dodaję doprawionego kurczaka i całość podsmażam.
- Gdy mięsko jest już podsmażone, dodaję pokrojonego w kostkę pomidora i zalewam wszystko mlekiem kokosowym. Duszę przez około 15 minut.
- Danie podaję z ryżem basmati oraz brokułem.
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie ? Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności ?