Pieczone bataty

729

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam bataty! Tym razem mam dla Was najprostszy sposób na ich przyrządzenie, po prostu wkładamy do piekarnika i mamy pieczone bataty 🙂 To rewelacyjny dodatek do obiadu, ale spokojnie mogą stanowić także osobny posiłek. Moja mała córeczka także je uwielbia, zatem serdecznie polecam je także dzieciom 🙂 Bataty są pyszne bez dodatków, to po prostu słodkie ziemniaczki, ale możecie także poeksperymentować w kuchni i dodać do nich różne przyprawy. Przykładowo cynamon, albo tymianek, rozmaryn, czy oregano.

pieczone bataty

Dlaczego warto jeść bataty?

Te słodkie ziemniaczki goszczą na naszych stołach zdecydowanie rzadziej niż tradycyjne, a szkoda! Bataty są bowiem o wiele bardziej korzystne pod względem wartości odżywczych i zdrowotnych. Stanowią one świetne źródło energii, gdyż w głównej mierze magazynują węglowodany w postaci skrobi. Ponadto, zawierają cenne polifenole o działaniu antyoksydacyjnym. Warto zaznaczyć, że istnieje około 400 odmian batatów o różnym kolorze skórki i miąższu. Odmiany o żółtym miąższu są skarbnicą karetonoidów, w tym luteiny, która poprawia kondycję wzroku. W batatach znajdziemy też sporą dawkę witaminy C, A, witamin z grupy B (B1, B2, B6), kwasu foliowego, witaminy E oraz K. Są one także bogactwem składników mineralnych, takich jak: potas, fosfor, chlor, wapń, magnez, siarka, sód, jod i żelazo oraz niewielkich ilości manganu, selenu i miedzi. Pomimo tego, że są to słodkie ziemniaki, idealnie nadają się także dla osób cierpiących na insulinooporność oraz dla cukrzyków! Mają one bardzo niski indeks glikemiczny i poprawiają ustabilizować poziom cukru we krwi.

Pieczone bataty – prosty przepis:

  • 2 bataty (około 460g),
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • (opcjonalnie) dowolne przyprawy (polecam tymianek i rozmaryn).

Sposób przygotowania:
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Bataty myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy na kawałki. Ważne, aby pokroić je raczej na cienkie paseczki, dzięki temu po upieczeniu będą lekko chrupiące. Pokrojone bataty mieszamy z oliwą i przyprawami, jeśli zdecydowaliśmy się je dodać. Wykładamy równomiernie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez około 20 min. W trakcie pieczenia możemy je przemieszać. Ot, cała filozofia! 🙂 Smacznego! 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE:
484kcal
Białko: 7,2g
Węglowodany: 92,5g
Tłuszcz: 10,2g
Błonnik pokarmowy: 13,8g
Ładunek glikemiczny: 46,2

Jeśli chcesz, możesz także spróbować czekoladowe ciasto z batata. Przepis znajdziesz tutaj.

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij