Uwielbiam omlety 🙂 W mojej rodzinie sprawdzają się one doskonale w ramach śniadania. Oczywiście najbardziej lubimy te w wersji na słodko, chociaż wytrawne również zdarza nam się przygotować. Dzisiaj dość nietypowa propozycja na omlet jagodowy. Zachęca swym pięknym kolorem i smakiem. Polecam dla małych i dużych, jako coś innego niż zwykle 🙂 Przepis jest bardzo łatwy.

Omlet jagodowy – składniki:
- 2 jajka od szczęśliwej kurki,
- 1/2 małego banana,
- mała garść jagód (świeżych w sezonie, a poza mogą być mrożone),
- 4 łyżki otrębów owsianych,
- 1/2 łyżeczki oleju kokosowego.
Sposób przygotowania
- Najpierw wszystkie składniki (oprócz oleju) zblenduj na gładką masę.
- Następnie wylej ciasto na rozgrzaną z masłem patelnię i smaż omlet na małym ogniu pod przykryciem przez około 3-5 minut.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami, polecam jogurt naturalny i płatki migdałowe.
Omlet ma przepiękny fioletowy kolor i dzieci chętnie po niego sięgają chociażby z ciekawości 🙂 Polecam szczególnie Mamom niejadków 🙂
Omlet bez dodatków to:
około 313 kcal
Białko: 18,4g
Węglowodany: 37,4g
Tłuszcz: 14,4g
Błonnik pokarmowy: 7,4g
Ładunek glikemiczny: 13,7 (IG = 45,6)
Mam dla Was także inne propozycje śniadaniowe – zachęcam do skorzystania z przepisów:
Pochwalcie się w komentarzu, jakie są Wasze ulubione śniadanka. Po co najchętniej sięgają Wasze dzieci?
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Pycha 😋
Cieszę się! 🙂