Owsianka ze śliwką, żurawiną i czekoladą – to połączenie, które zasmakuje każdemu. Zjedzenie takiej owsianki o poranku jest gwarancją dobrego humoru przez cały dzień! Polecam szczególnie w sezonie jesiennym, gdy za oknem szaro i ponuro. To danie można potraktować także jako wartościowy deser 🙂
Owsianka ze śliwką, żurawiną i czekoladą – składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych górskich,
- 1/2 szklanki mleka 2%,
- 1 łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego,
- 1 kostka gorzkiej czekolady, minimum 70% kakao,
- 1 mała świeża śliwka,
- 1 łyżka suszonej żurawiny.
*Uwaga! Jeśli chcesz, aby owsianka była bardziej sycąca, serwuj ją z dodatkiem jogurtu naturalnego albo skyru.
Sposób przygotowania
Najpierw wrzucamy płatki do garnuszka i zalewamy je mlekiem. Następnie gotujemy owsiankę na małym ogniu do czasu, aż płatki będą miękkie. Na koniec ugotowaną owsiankę posypujemy siemieniem lnianym i zdobimy dodatkami.
Smacznego! 🙂
Owsianka (bez jogurtu/skyru) to:
około 360 kcal
Białko: 11,2g
Węglowodany: 52,1g
Tłuszcz: 13,8g
Błonnik pokarmowy: 7,4g
Ładunek glikemiczny: 18,8g (IG = 42,1)
A Wy lubicie jeść owsianki? Płatki owsiane mają wiele cennych właściwości korzystnych dla naszego organizmu. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej, zajrzyjcie tutaj. Ja bardzo lubię owsianki, szczególnie na śniadanie, bo robi się je błyskawicznie i są pełnowartościowe. Eksperymentuję z dodatkami i najczęściej stawiam na owoce sezonowe, bakalie i orzechy. A jakie są Wasze ulubione połączenia smakowe? Podzielcie się w komentarzu! 🙂
Spróbuj także:
- owsianka z gruszką i masłem orzechowym,
- z bananem i wiórkami kokosowymi,
- z owocami leśnymi i płatkami migdałów.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂