Proste, szybkie, zdrowe i pyszne dania są zawsze mile widziane, prawda? I właśnie taka jest ekspresowa pieczona ryba z warzywami. Danie, które dosłownie robi się samo! Myślę, że po przygotowaniu i spróbowaniu tego posiłku już nikt z Was nie znajdzie wymówki na zdrowe odżywianie! Serdecznie zapraszam 🙂 A jeszcze tutaj przy okazji przypominam lekturę nt. cennych kwasów omega-3, których w rybkach nie brakuje.
Składniki (2 porcje):
- filet z dorsza, 300g (lub inna ulubiona ryba),
- 450g mieszanki mrożonych warzyw,
- łyżka oliwy z oliwek,
- łyżeczka soku z cytryny:
- przyprawy: szczypta soli, czarnego pieprzu, słodkiej papryki, płatków chilli, suszonego oregano i bazylii.
Sposób przygotowania
Najpierw podziel rybę na mniejsze kawałki i włóż do naczynia żaroodpornego. Następnie wokół ryby rozłóż mrożone warzywa. Później całość skrop oliwą z oliwek, a rybę dodatkowo sokiem z cytryny i posyp ulubionymi przyprawami.
Tak przygotowanie danie piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 20 minut. Na koniec można udekorować listkami bazylii.
Jedna porcja dania to:
około 284 kcal
Białko: 30,1g
Węglowodany: 24,4g
Tłuszcz: 7,4g
Błonnik pokarmowy: 4,7g
Ładunek glikemiczny: 0,0 (IG = 0,2)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂