Małe, słodkie co nieco dla fanów zdrowszych wersji deserów 🙂 Pieczone jabłka nadziewane płatkami owsianymi, suszoną żurawiną i masłem orzechowym. Bardzo łatwe w przygotowaniu, smaczne i z pewnością zaspokoją ochotę na słodkie. Nie wiem jak Wy, ale jak uwielbiam smak słodkości… jednak zawsze staram się przygotowywać domowe łakocie. Z pewnością mają one lepszy skład i są bardziej wartościowe niż kupiony batonik. Zapraszam Was zatem na pieczone jabłka z nadzieniem.
Pieczone jabłka z nadzieniem – składniki:
- 2 jabłka,
- 3 łyżki płatków owsianych górskich,
- 2 łyżki masła orzechowego 100%,
- garść suszonej żurawiny,
- cynamon (opcjonalnie).
Sposób przygotowania
Najpierw nastawiamy piekarnik na 200 stopni.
Następnie jabłka przekrawamy na pół i wydrążamy środek.
Później w miseczce mieszamy ze sobą płatki owsiane, suszoną żurawinę i masło orzechowe.
Powstałym farszem nadziewamy środek jabłek.
Na koniec umieszczamy jabłka w naczyniu żaroodpornym wypełnionym wodą (powinna sięgać do połowy jabłka).
Pieczemy przez około 20 minut.
Przed podaniem możemy posypać jabłka cynamonem.
Smacznego! 🙂
A Wy lubicie domowe słodkości? Jakie są Wasze ulubione, sprawdzone przepisy na zdrowsze wersje deserów? Podzielcie się w komentarzu 🙂
Spróbuj także:
- kokosowa kasza jaglana a’la raffaello,
- czekoladowy budyń z awokado,
- mus pomarańczowo-bananowy z cynamonem.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie ? Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności ?