Pieczone jabłka z nadzieniem

359

Małe, słodkie co nieco dla fanów zdrowszych wersji deserów 🙂 Pieczone jabłka nadziewane płatkami owsianymi, suszoną żurawiną i masłem orzechowym. Bardzo łatwe w przygotowaniu, smaczne i z pewnością zaspokoją ochotę na słodkie. Nie wiem jak Wy, ale jak uwielbiam smak słodkości… jednak zawsze staram się przygotowywać domowe łakocie. Z pewnością mają one lepszy skład i są bardziej wartościowe niż kupiony batonik. Zapraszam Was zatem na pieczone jabłka z nadzieniem.

pieczone jabłka z nadzieniem

Pieczone jabłka z nadzieniem – składniki:

  • 2 jabłka,
  • 3 łyżki płatków owsianych górskich,
  • 2 łyżki masła orzechowego 100%,
  • garść suszonej żurawiny,
  • cynamon (opcjonalnie).

Sposób przygotowania

Najpierw nastawiamy piekarnik na 200 stopni.

Następnie jabłka przekrawamy na pół i wydrążamy środek.

Później w miseczce mieszamy ze sobą płatki owsiane, suszoną żurawinę i masło orzechowe.

Powstałym farszem nadziewamy środek jabłek.

Na koniec umieszczamy jabłka w naczyniu żaroodpornym wypełnionym wodą (powinna sięgać do połowy jabłka).

Pieczemy przez około 20 minut.

Przed podaniem możemy posypać jabłka cynamonem.

Smacznego! 🙂

A Wy lubicie domowe słodkości? Jakie są Wasze ulubione, sprawdzone przepisy na zdrowsze wersje deserów? Podzielcie się w komentarzu 🙂

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie ? Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij