Kochani, zapraszam Was na jedno z moich ulubionych śniadań. Jak już pewnie doskonale wiecie uwielbiam wszelkie potrawy z wykorzystaniem jajek o poranku. Sycą na długo i są naprawdę proste w przygotowaniu. Oprócz standardowej jajecznicy, czy omletów, warto jednak czasami wprowadzić pewne urozmaicenia. I dziś mam dla Was właśnie sadzone jajka w fasolce w sosie pomidorowym. Bardzo aromatyczne i przepyszne danie, które często gości u nas w weekend!
Składniki (2 porcje):
- fasolka w sosie pomidorowym, 420g (1 puszka; ja kupuję w Lidlu, marka Freshona),
- 4 jajka,
- 1 cebulka,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- szczypta soli, czarnego pieprzu, słodkiej papryki, suszonej bazylii i oregano, płatków chilli (można doprawić według własnych preferencji),
- kilka listków świeżej bazylii do dekoracji.
Sposób przyotowania
Najpierw posiekaj cebulkę z czosnkiem i przesmaż warzywa na oliwie. Następnie wlej na patelnię fasolkę i dopraw. Całość gotuj chwilę. Później zrób na środku miejsce i wbij w niej jajka. Trzymaj na patelni tak długo, aż się zetną. Możesz nakryć danie pokrywką, by przyspieszyć czas gotowania.
Jedna porcja dania to:
około 368 kcal
Białko: 22,1g
Węglowodany: 33,4g
Tłuszcz: 13,3g
Błonnik pokarmowy: 8,9g
Ładunek glikemiczny: 0,9 (IG = 3,8)
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂