Kolejna, pyszna, zdrowa i szybka w przygotowaniu sałatka! Taka właśnie jest wiosenna sałatka z rzodkiewką. Pyszna, lekka, idealna w upalne dni. Polecam przepis, bo jak zwykle jest szybki i łatwy.
Wiosenna sałatka z rzodkiewką – składniki (2 porcje):
- garść mixu sałat,
- 50g sera typu feta,
- 1 żółta papryka,
- 5 rzodkiewek,
- pęczek szczypiorku,
- garść orzechów włoskich.
Dressing:
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1/2 łyżki soku z cytryny,
- zioła prowansalskie, około 1/2 łyżeczki.
Sposób przygotowania
Najpierw pokrój w mniejsze kawałki paprykę i rzodkiewki.
Następnie posiekaj szczypiorek.
Wymieszaj w misce warzywa razem z mixem sałat.
Później dodaj pokruszoną fetę.
W osobnym naczyniu wymieszaj dokładnie składniki na dressing i polej nim sałatkę. Później dokładnie ją wymieszaj.
Na koniec udekoruj sałatkę posiekanymi orzechami włoskimi.
Smacznego! 🙂
Uwielbiam takie lekkie, orzeźwiające sałatki. Można jeść je solo albo jako dodatek do obiadu. Świetnie sprawdzą się także w roli dodatków podczas grillowania, a wiadomo, że ten typ spotkań jest preferowany w miesiącach letnich. A jak u Was jest z jedzeniem warzyw? Mam nadzieję, że występują one w Waszym menu bardzo często. Pamiętajcie, że absolutne minimum to 5 porcji warzyw dziennie 🙂
JEDNA PORCJA SAŁATKI TO:
około 275kcal
Białko: 9,6g
Węglowodany: 17,0g
Tłuszcz: 20,9g
Błonnik pokarmowy: 6,5g
Ładunek glikemiczny: 1,4
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂