Podstawę naszej diety powinny stanowić warzywa, a w szczególności te zielonolistne. Niestety nie każdemu z nas udaje się wpleść odpowiednią ich ilość do całodziennego menu. I tutaj z pomocą przychodzą nam inne specyfiki, jednym z nich jest sproszkowany młody jęczmień. Dlaczego warto mieć go w swojej diecie? Jakie korzyści przynosi dla naszego zdrowia? Młody zielony jęczmień – to warto wiedzieć.

Odwodnione źdźbła jęczmienia to bardzo wygodne i zdrowe rozwiązanie dla osób dbających o siebie za pomocą właściwego odżywiania. Wystarczy dodać ten zielony proszek np. do koktajli.
1 łyżeczka proszku z zielonego jęczmienia (5g) odpowiada aż 100 gramom takich warzyw jak surowy szpinak, jarmuż, brokuły lub kiełki lucerny!

Młody zielony jęczmień – korzyści zdrowotne:
- dostarcza nam niemal wszystkie potrzebne składniki, poza witaminą D,
- ma równie dużo białka co mięso więc z powodzeniem powinien zagościć w dietach wegetariańskich i wegańskich,
- ma 11 razy więcej wapnia niż krowie mleko,
- 5 razy więcej żelaza niż szpinak,
- 7 razy więcej witaminy C niż sok pomarańczowy,
- szczególnie korzystnie działa na serce, płuca, tętnice, stawy i kości,
- chroni nasz organizm przed zanieczyszczeniami, promieniowaniem, nowotworami, wrzodami żołądka i problemami trawiennymi,
- podnosi poziom energii,
- wzmacnia koncentrację,
- ma doskonałe właściwości przeciwzapalne i przeciwstarzeniowe,
- wzmacnia reakcje odpornościowe,
- poprawia krążenie i funkcjonowanie serca.
Koszt takiego produktu waha się od około 6zł do nawet 50zł za 100g. Jest dostępny również w kapsułkach.
Czy warto? Uważam, że tak. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy dostępność do świeżych warzyw jest niewielka.
Młody zielony jęczmień – pomysł na koktajl
Składniki:
– 1 zielony ogórek,
– 1/2 cytryny,
– 1/2 banana,
– 1 łyżeczka zielonego jęczmienia.
Wszystko blendujemy z dodatkiem wody.
Przeczytaj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂