Ciasto marchewkowe – bezglutenowe

1.1K

Jeśli nadal zastanawiacie się nad świątecznymi wypiekami, przychodzę z pomocą i polecam pyszne, zdrowe ciasto marchewkowe – bezglutenowe z suszoną żurawiną i orzechami włoskimi. W tym roku musi ono koniecznie zagościć na Waszych stołach i zadowolić podniebienia Wasze i Waszych bliskich 🙂

Dodatkowe zalety tej fit pyszności?

– jest bezglutenowe,
– nie zawiera laktozy,
– jest bez dodatku cukru,
– odmładza (tak ,tak, to dzięki zawartości beta-karotenu w marchewce…:)).

Przekonałam? Myślę, że tak 🙂

Bezglutenowe ciasto marchewkowe
Bezglutenowe ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe – bezglutenowe – składniki (foremka o średnicy 22 cm; 12 porcji):

– 5 średnich marchewek,
– 4 jaja,
– 1,5 szklanki mąki kokosowej (lub innej bezglutenowej, np. ryżowej, kukurydzianej, kasztanowej…; najlepiej połączyć kilka bezglutenowych mąk razem i stworzyć mieszankę bezglutenową),
– miód, 3 łyżki,
– olej kokosowy, ¾ szklanki,
– cynamon cejloński, 1 łyżka,
– orzechy włoskie, ½ szklanki,
– suszona żurawina, ½ szklanki,
– soda oczyszczona, 1 łyżeczka,
– starta skórka pomarańczy – do dekoracji.

Ciasto marchewkowe – bezglutenowe – sposób przygotowania

  1. Najpierw marchewki ścieramy na tarce o małych oczkach.
  2. Następnie białka jaj ubijamy, a żółtka mieszamy z mąką. Jeśli masa będzie zbyt gęsta (co jest normalne w przypadku mąk bezglutenowych, można dolać odrobinę wody mineralnej).
  3. Później do miski z żółtkami i mąką dodajemy sodę oczyszczoną, cynamon, miód oraz roztopiony olej kokosowy i całość mieszamy.
  4. Następnie do startych marchewek dodajemy ubite białka jaj, zawartość drugiej miski oraz suszoną żurawinę i rozdrobnione orzechy włoskie.
  5. Całość mieszamy i przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni, funkcja góra-dół. Podajemy ze startą skórką pomarańczy.

Smacznego! 🙂

ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe po wyjęciu z piekarnika 🙂

JEDNA PORCJA TO:
około 255 kcal
Białko: 4,0 g
Węglowodany: 15,4 g
Tłuszcz: 21,1 g
Błonnik pokarmowy: 4,0 g
Ładunek glikemiczny: 5,9

Wypróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Join the Conversation

  1. na jaką wielkość formy?

    1. Natalia Autor says:

      średnica 22 cm 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij