Owsianka na zimno, czyli inaczej jogurtowa owsianka, to idealny pomysł na śniadanie dla osób zabieganych. Wystarczy przygotować ją wieczorem, schłodzić przez noc w lodówce, a rano tylko dodać ulubione owoce i orzechy. Najlepiej smakuje latem z sezonowymi owocami.
Owsianka na zimno (baza) – składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych górskich,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego.
A dodatkowo…
- ulubione dodatki (u mnie kawałek mango i wiórki kokosowe).
Sposób przygotowania
Taką owsiankę najlepiej przygotować wieczorem, aby rano móc ją szybko zjeść.
Najpierw należy wsypać płatki owsiane do miseczki i dodać do nich jogurt naturalny.
Na koniec wszystko dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki.
Rano mamy gotową owsiankę na zimno. Wystarczy dodać do niej ulubione dodatki, np. sezonowe owoce i orzechy i mamy śniadanie gotowe! 🙂
Owsianka na zimno (baza) to:
około 183 kcal
Białko: 6,8g
Węglowodany: 30,5g
Tłuszcz: 4,8g
Błonnik pokarmowy: 2,7g
Ładunek glikemiczny: 10,7 (IG = 38,6)
A Wy lubicie owsianki? Przyznam szczerze, że to jedne z moich ulubionych śniadań. Tym bardziej, że można przygotować je na tak wiele różnych sposobów. Każdy dodatek sprawia, że owsianka smakuje za każdym razem inaczej.
Spróbuj także:
- owsianka królewska,
- z gruszką i masłem orzechowym,
- z malinami idealna dla malucha,
- owsianka z bananem i wiórkami kokosowymi,
- z owocami leśnymi i płatkami migdałowymi.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂