Generic selectors
Tylko dokładne dopasowania
Szukaj w tutułach
Szukaj w treści

Ciasto marchewkowe-bezcukrowe

ciasto marchewkowe-bezcukrowe

Kto lubi ciasto marchewkowe ręka w górę! 🙂 Ja bardzo, a tym razem stworzyłam jego bezcukrową i bezsłodzikową wersję. Przepis jest bardzo prosty, a ciasto pyszne. Dodałam do niego orzechy i rodzynki, ale tutaj możecie dowolnie modyfikować użyte bakalie. Jeśli Wasze maluchy mają problem z jedzeniem orzechów, to możecie je pominąć. Ciasto ozdobiłam polewą z serka bananowego zrobionego z mascarpone i agaru. Używacie go w kuchni? Poniżej kilka cennych informacji na temat agaru. Moim zdaniem to fajna alternatywa dla żelatyny. Przede wszystkim może być stosowany także przez wegan i wegetarian 🙂 No dobra, to zapraszam Was teraz po przepis na pyszne ciasto marchewkowe-bezcukrowe 🙂

Ciasto marchewkowe-bezcukrowe

Czym jest agar i jak go stosować

Agar to substancja żelująca wytwarzana z wodorostów. Właśnie dlatego jest w 100% naturalna i często używana w wegańskich przepisach. Dla wegan będzie świetnym zastępnikiem żelatyny przy przepisach na galaretki, żelki czy np. sernik bez pieczenia. Warto zaznaczyć, że potrawy powstałe z dodatkiem agaru są bardziej zbitą galaretką, a przy użyciu żelatyny połączenie jest bardziej delikatne.

Użycie agaru w kuchni jest bardzo proste. Należy jednak pamiętać, że agar w odróżnieniu od żelatyny potrzebuje wysokiej temperatury, by się rozpuścić. Zadziała tylko wtedy, jeśli podgrzejemy płyn do temperatury 90-100 stopni C. Musimy upewnić się, że płyn się zagotował. Od zagotowania radzę jeszcze trzymać płyn bulgoczący przez około 1-2 minuty. Wtedy będziemy mieć pewność, że agar się rozpuścił.

W odróżnieniu od żelatyny, agar tężeje dużo szybciej. To na pewno jeden z większych plusów 🙂 Galaretka z użyciem agaru będzie już gotowa, gdy temperatura płynu spadnie do 40-50 stopni C. W praktyce oznacza to tylko kilka minut czekania, bez konieczności nawet wstawiania jej do lodówki.

Kolejny plus agaru to fakt, że można go kolejny raz zagotować. Jest to ważne, jeśli będziemy przygotowywać coś bardziej skomplikowanego i się nie uda. Zawsze można dodać dodatkowy składnik i ponownie zagotować masę z agarem. W porównaniu do żelatyny byłoby to niemożliwe, gdyż przykładowo galaretka, by się rozpadła.

Agaru nie trzeba dodawać tak dużo jak żelatyny, bo ma silniejsze działanie. Na 300 ml wystarczy dodać 1 płaską łyżkę agaru, gdy chcemy uzyskać zbitą masę. Natomiast kiedy robimy np. budyń i wolimy, by konsystencja była bardziej płynna, to dodajemy 1 małą łyżeczkę na 300 ml płynu.

Ciasto marchewkowe-bezcukrowe – składniki (tortownica o średnicy 24cm; 12 porcji):

Ciasto

  • 4-5 marchewek (łącznie około 400g),
  • 1 średnie jabłko,
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • cynamon cejloński (1-2 łyżeczki),
  • szczypta sproszkowanej wanilii,
  • garść rodzynek niesiarkowanych,
  • garść orzechów włoskich,
  • wyciśnięty sok z 1/2 pomarańczy,
  • 3 jajka,
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego.

Krem

  • 200g serka mascarpone,
  • 1/3 dojrzałego banana,
  • 1/2 łyżeczki agaru (plus około 50ml wody).

Sposób przygotowania

Ciasto

Najpierw ścieramy marchewki na tarce o drobnych oczkach.
Następnie obieramy jabłko i ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Starte jabłko dodajemy do marchewki.
Do drugiej miski wsypujemy mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon, sproszkowaną wanilię, rodzynki i posiekane orzechy (zostaw odrobinę do dekoracji). Mieszamy.

Ciasto marchewkowe-bezcukrowe


Następnie oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka na sztywną pianę.
Natomiast żółtka dodajemy do miski z marchewką i jabłkiem. Dolewamy także olej rzepakowy oraz wyciśnięty sok z pomarańczy i dokładnie mieszamy.
Później dorzucamy suche składniki i mieszamy do połączenia się.
Na koniec dodajemy ubite białka i jeszcze raz delikatnie wszystko mieszamy.

Ciasto marchewkowe-bezcukrowe


Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez około 55-60 minut.

Krem
Ser mascarpone blendujemy razem z bananem.
Później w małym garnuszku podgrzewamy około 50ml wody i dodajemy agar. Mieszamy i podgrzewamy aż agar się rozpuści.
Następnie dodajemy wodę z agarem do zblendowanego serka z bananem i całość mieszamy. Pozostawiamy kilka minut aż masa delikatnie zgęstnieje. Później wykładamy ją na upieczone ciasto i posypujemy orzechami.
Czekamy, aż ciasto przestygnie (można włożyć je do lodówki ale nie jest to konieczne).

Smacznego! 🙂

ciasto marchewkowe-bezcukrowe

WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 KAWAŁKA:
230kcal
Białko: 5g
Węglowodany: 20,6g
Tłuszcz: 14,7g
Błonnik pokarmowy: 2,5g

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *