Pieczony dorsz z koperkiem


Propozycja dla tych, którzy wiedzą, że ryby powinno się jeść ale nie przepadają za ich smakiem. Przed Wami pieczony dorsz z koperkiem 🙂

Składniki (na 2 porcje):

  • filet z dorsza bez skóry, około 300g,
  • 1 pęczek koperku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz, sok z cytryny.

Rybę oczyszczam, osuszam i kroję na mniejsze kawałki aby łatwo było je zawinąć w folię. Doprawiam rybę solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wstawiam do lodówki na około 40 minut.

Koperek drobno siekam, czosnek przeciskam przez praskę i wszystko mieszam w miseczce z oliwą z oliwek. Ma powstać taka pasta, którą będę nacierać rybę.

Filety z dorsza nacieram powstałą pastą i każdy z nich zawijam w folię.

Piekę około 20 minut w 200 stopniach 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *