Propozycja dla tych, którzy wiedzą, że ryby powinno się jeść ale nie przepadają za ich smakiem. Przed Wami pieczony dorsz z koperkiem 🙂
Składniki (na 2 porcje):
- filet z dorsza bez skóry, około 300g,
- 1 pęczek koperku,
- 2 ząbki czosnku,
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz, sok z cytryny.
Rybę oczyszczam, osuszam i kroję na mniejsze kawałki aby łatwo było je zawinąć w folię. Doprawiam rybę solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wstawiam do lodówki na około 40 minut.
Koperek drobno siekam, czosnek przeciskam przez praskę i wszystko mieszam w miseczce z oliwą z oliwek. Ma powstać taka pasta, którą będę nacierać rybę.
Filety z dorsza nacieram powstałą pastą i każdy z nich zawijam w folię.
Piekę około 20 minut w 200 stopniach 🙂