Gryczotto z zielonymi szparagami


Sezon na szparagi trwa więc trzeba z niego korzystać! Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami pomysłem na szybki i smaczny obiad z wykorzystaniem zielonych szparagów. Jest to danie bezmięsne ale ze sporą ilością warzyw. Jeśli chcecie zjeść coś lekkiego ale zarazem pożywnego, to ten przepis sprawdzi się idealnie! 🙂

Składniki (2 porcje):

  • 1 woreczek kaszy gryczanej,
  • 6-8 zielonych szparagów,
  • 1 pomidor,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 1 łyżka nasion słonecznika,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz, słodka papryka.

Sposób przygotowania

  1. Kaszę gotujemy według przepisu z opakowania.
  2. Pozbywamy się twardych końcówek szparagów i kroimy warzywa na mniejsze kawałki. Gotujemy około 5 minut w lekko osolonym wrzątku aby były miękkie.
  3. Na rozgrzanej patelni z olejem/oliwą podsmażamy pokrojoną cebulkę. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora oraz paprykę. Dodajemy do całości szparagi. Całość doprawiamy i mieszamy.
  4. Gdy kasza będzie już gotowa, dodajemy ją do mieszanki warzywnej i posypujemy całość nasionami słonecznika.

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *