Pieczone jabłka z nadzieniem


Małe, słodkie co nieco dla fanów zdrowszych wersji deserów 🙂 Pieczone jabłka nadziewane płatkami owsianymi, suszoną żurawiną i masłem orzechowym. Bardzo łatwe w przygotowaniu, smaczne i z pewnością zaspokoją ochotę na słodkie 🙂

 

Składniki (dwie porcje):

  • 2 jabłka,
  • 3 łyżki płatków owsianych,
  • 2 łyżki masła orzechowego 100%,
  • garść suszonej żurawiny,
  • cynamon (opcjonalnie).

Sposób przygotowania

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Jabłka przekrawamy na pół i wydrążamy środek. W miseczce mieszamy ze sobą płatki owsiane, suszoną żurawinę i masło orzechowe. Powstałym farszem nadziewamy środek jabłek. Umieszczamy jabłka w naczyniu żaroodpornym wypełnionym wodą (powinna sięgać do połowy jabłka). Pieczemy przez około 20 minut. Przed podaniem możemy posypać jabłka cynamonem.

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *