Pasta z pieczonych warzyw


Jak już zapewne wiecie, uwielbiam warzywa i jeśli tylko jest okazja, od razu je wykorzystuję. Warzywa powinny stanowić podstawę naszej diety, lecz niestety wciąż wiele osób spożywa je tylko jako dodatek w postaci plasterka pomidora czy ogórka. Dzisiaj chciałabym zaproponować pyszną pastę z pieczonych warzyw, która z powodzeniem zastąpi nam inne smarowidła do kanapek. Zachęcam Was do skorzystania z przepisu i zrobienia śniadania w zupełnie nowej odsłonie! 🙂

Przygotowanie pasty jest bardzo łatwe.

Składniki:

  • 1 średniej wielkości cukinia,
  • 2 czerwone papryki,
  • 1 papryka chili,
  • 1 cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sól, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania

  1. Nastawiamy piekarnik na 190 stopni.
  2. Warzywa myjemy, cukinię obieramy.
  3. Paprykę, cukinię, pomidora i cebulę kroimy w mniejsze kawałki.
  4. Pokrojone warzywa mieszamy z oliwą z oliwek i wykładamy na blachę.
  5. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 1 godzinę.
  6. Upieczone warzywa przerzucamy do miseczki, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawiamy i całość blendujemy do uzyskania gładkiej pasty.

Pastę możemy serwować jeszcze ciepłą, wtedy idealnie komponuje się z grzankami 🙂

Pozdrawiam,
Natalia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *