Dzisiaj kolejny artykuł z serii bardziej merytorycznych. Tym razem skupimy się na IBS, czyli zespole jelita drażliwego, z którym mam często do czynienia w swojej praktyce dietetycznej. Wyjaśnię króciutko na czym polega to schorzenie, oraz jak pomóc sobie za pomocą diety. Podpowiem Wam także po jakie napary warto sięgać, by załagodzić problemy jelitowe. Zapraszam! 🙂

Czym jest IBS?
IBS (Irritable Bowel Syndrome), czyli zespół jelita drażliwego to przewlekłe schorzenie przewodu pokarmowego, które charakteryzuje się objawami takimi jak:
- bóle brzucha,
- wzdęcia,
- zaparcia,
- biegunki,
- lub ich naprzemienne występowanie.
Dieta odgrywa kluczową rolę w łagodzeniu objawów IBS. Szczególnie pomocna i zalecana jest dieta LOW FODMAP, więcej na jej temat pisałam tutaj.
Dieta LOW FODMAP. Co ograniczyć, a co można bezpiecznie spożywać?
Jednym z najskuteczniejszych podejść dietetycznych w IBS jest dieta o niskiej zawartości FODMAP (fermentujących oligo-, di-, monosacharydów i polioli). Są to węglowodany, które mogą fermentować w jelitach, powodując wzdęcia i bóle brzucha.
Zasady ogólne diety low fodmap:
- Regularne posiłki: Jedz mniejsze porcje, ale częściej (4–6 posiłków dziennie).
- Unikaj tłustych potraw: Tłuszcze mogą nasilać objawy IBS.
- Błonnik:
– W przypadku zaparć: błonnik rozpuszczalny (np. siemię lniane, owies).
– W przypadku biegunek: unikaj błonnika nierozpuszczalnego (np. otręby pszenne). - Ograniczenie kofeiny i alkoholu: Mogą podrażniać jelita.
- Unikaj gazowanych napojów: Powodują wzdęcia.
Produkty do ograniczenia (wybrane):
- Owoce: jabłka, gruszki, czereśnie, mango, arbuz.
- Warzywa: cebula, czosnek, brokuły, kapusta, kalafior.
- Mleko i nabiał: mleko krowie, owcze, kozie, jogurty i sery o wysokiej zawartości laktozy.
- Rośliny strączkowe: fasola, ciecierzyca, soczewica.
- Słodziki: sorbitol, mannitol (często w gumach do żucia i słodyczach).
Produkty zalecane (wybrane):
- Owoce: banany, jagody, cytrusy, kiwi, ananas, winogrona.
- Warzywa: marchew, ogórek, cukinia, sałata, pomidory, szpinak.
- Mleko i nabiał bez laktozy: mleko roślinne (np. migdałowe, owsiane, ryżowe), twarde sery.
- Białka: mięso, ryby, jaja, tofu.
- Zboża: ryż, komosa ryżowa, owies bezglutenowy.
Ponadto 🙂
Każda osoba z IBS reaguje inaczej na różne produkty, dlatego przede wszystkim liczy się indywidualne podejście! Warto w tym celu prowadzić dzienniczek żywieniowy, aby zidentyfikować, które produkty nasilają objawy, a które nie.
Aby wspomóc pracę jelit warto uwzględnić probiotykoterapię wybranymi szczepami bakterii lub wprowadzić maślan sodu (kwas masłowy), który wspomaga regenerację nabłonka jelitowego, działa przeciwzapalnie i wzmacnia barierę jelitową.
Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie wspomniała o redukcji stresu. Ale tak… to jest priorytet przy leczeniu jakichkolwiek dolegliwości, a jelitowych, tym bardziej. Na temat stresu, oraz o pomocnych technikach radzenia sobie z nim przeczytacie tutaj.
Herbaty wspierające leczenie IBS
- herbata z mięty pieprzowej (działanie rozkurczowe, przeciwbólowe, zmniejszające wzdęcia)
- herbata z kopru włoskiego (łagodzenie gazów, pomoc w trawieniu, działanie przeciwskurczowe),
- herbata z rumianku (uspokaja, wspiera trawienie, łagodzi stany zapalne)
- herbata z imbiru (poprawia trawienie, łagodzi nudności i bóle brzucha)
- herbata z melisy (uspokaja, rozluźnia mięśnie jelit)
- herbata z anyżu (działanie przeciwwzdęciowe, pomoc w perystaltyce jelit)
Z kolei przy IBS lepiej ograniczyć:
- herbatę czarną (może powodować zaparcia i działa podrażniająco),
- herbatę zieloną (dla niektórych osób może być zbyt pobudzająca z uwagi na zawartą kofeinę),
- herbatę z dodatkiem sztucznych aromatów (może nasilać objawy IBS).
Czytaj także:
- Zdrowe oczy. Co warto mieć w swoim menu dla dobra wzroku?
- Kortyzol i jego związek z nadmierną masą ciała.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂