Tym razem mam dla Was jeden z moich ulubionych przepisów. Oto ekspresowe muffinki kakaowe z fasoli. Uwielbiam je za to, że zawsze się udają, wszystkim smakują, robi się je błyskawicznie i idealnie wpisują się w założenia zdrowej diety. Jeśli najdzie Was ochota na małe co nieco do kawy czy herbaty, to ten przepis będzie jak znalazł! 🙂 Tego rodzaju słodkości polecam także najmłodszym. Muffinki osłodziłam tylko dojrzałym bananem 🙂
Składniki (12 sztuk):
- 1 puszka czerwonej fasoli (masa netto 255g),
- 1 duży bardzo dojrzały banan,
- 3 łyżki oleju kokosowego,
- 3 łyżki kakao 100%,
- 2 jajka,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania
Jak już pisałam, są to najłatwiejsze i najszybsze muffinki do przygotowania jakie znam! 🙂
Wszystko, co musicie zrobić, to wrzucić składniki do naczynia i zblendować na gładką masę.
Gotowe ciasto włożyć do foremek na muffinki (ja użyłam silikonowych).
Muffinki pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez 35 minut.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 SZTUKI:
około 79 kcal
Białko: 3,2g
Węglowodany: 8,7g
Tłuszcz: 3,6g
Błonnik pokarmowy: 1,6g
Ładunek glikemiczny: 2,9 (IG = 41,2)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂